Строят Северната скоростна тангента напролет 10.01 | 15:53

Ще се чака решението на съда за изграждането на Западната дъга

От Филипа Тодева

До края на януари ще бъде подписан договорът за изграждане на Северната скоростна тангента. Това обяви председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Дължината на отсечката е 16,54 км. Строителните дейности ще започнат през пролетта и трябва да приключат до края на 2015 г. Проектът ще се финансира от ОП "Регионално развитие". В момента АПИ подготвя документите за подписване на договора с консорциум "ХПВС-ССТ". Стойността му е 149 999 999 лв. без ДДС.

Северната скоростна тангента е важен обект за София и страната, тъй като в нея се пресичат едни от най-важните пътни връзки на страната – АМ "Тракия", "Хемус", "Люлин" и пътят София–Калотина. Предвижда се изграждането на 19 съоръжения, 3 големи пътни възела и др.

Фандъкова и Чайков са обсъдили подготовката за реализация и на Западната дъга на Софийския околовръстен път.

Апликационната форма за проекта на Западната дъга е определена за допустима. В АПИ вече е получено уведомление от ЕК за допустимостта на формата.

Строителството на първия участък на Западната дъга - път ІІ-18 СОП от км 59+400 до км 61+629 и от км 0+000 до км 0+780, който се изпълнява в момента по договор, трябва да приключи през юли. Неговата дължина е 3,009 км. За втория участък - от р. Какач до Северната скоростна тангента, процедурата за избор на строител бе прекратена в края на септември. Решението за прекратяването ѝ е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и ВАС. Заседанието на ВАС е насрочено за края на януари т.г.

Западната дъга на Софийския околовръстен път е продължение на автомагистрала "Люлин” и е част от коридор №4 на трансевропейската транспортна мрежа, свързващ Видин с Кулата.

Водещи

Най-четени