Строят малка ВЕЦ край Мездра 09.01 | 14:43

Отдават на МВР терен при Тополовград за система за наблюдение на границата с Турция

От Диана Цветкова

Започва строителството на малка водно-електрическа централа край Мездра, след като правителството учреди възмездно безсрочно право на строеж в полза на дружеството "Царевец" върху имот – публична
държавна собственост на река Искър.

Теренът от почти 2 дка се намира в землището на с. Ослен Криводол, община Мездра. Предвижда се на него да бъде изградена ниско напорна деривационна централа на течащи води, състояща се от преливник (преграден яз), водовземно съоръжение и рибен проход, утайник, горен деривационен канал, сграда на МВЕЦ, долна вада, оградна и предпазна дига.

С друго решение правителството учреди в полза на МВР сервитут за срок от 10 години върху 70 дка незалесени територии – публична държавна собственост, в района на дейност на държавните горски стопанства в Елхово и Тополовград.

Те ще бъдат използвани за изграждане и обслужване на електрозахранващ кабел, сензорни елементи и комуникационен и сигнален кабели за сензори за наблюдение, необходими за интегрираната система за контрол и наблюдение на българо-турската граница.

За учредения сервитут МВР ще заплати 18 028 лв., режийни разноски в размер на 360 лв., както и 44 820 лева за компенсационно залесяване.

Водещи

Най-четени