Строят наблюдателни кули за превенция на горските пожари 10.07 | 16:24

Първите две съоръжения ще се издигнат на Витоша, където пет дни огнената стихия бушуваше безконтролно

От Филипа Тодева

Столичната община ще изгражда наблюдателни кули в горския фонд за превенция на пожарите и първите две съоръжения ще се издигнат на Витоша. Това съобщи директорът на дирекция "Общински земи, гори, водни обекти и околна среда" Нина Макарова, предаде БТА.

Общината ще кандидатства за финансиране по проекта за кулите, който е подготвен от началото на годината, като до момента са преминати всички съгласувателни процедури. Ако общината успее да привлече достатъчно финансиране наблюдателни съоръжения ще се изградят и на Лозенската планина.

Височината на съоръженията ще е до десет метра, но допълнително височина ще дава и теренът, върху който се изграждат, за да се осигури по-добър обхват на наблюдаваната територия, обясни Макарова.

Всяка от кулите ще се захранва със соларен панел, за да не се налага прокарването на електричество и изсичането на дървета заради това. Съоръженията ще бъдат оборудвани с топлинни датчици.

Десет дни след като избухна пожарът в "Бистришко бранище", който се пренесе на огромен и труднодостъпен терен и приближи село Бистрица, никой не може да каже какво точно го е предизвикало.

Все още има само предположения, но няма конкретно изведена версия за причината за пожара във Витоша, става ясно от думите на вицепремира Цветан Цветанов.

"Знаем кое не е. Предположенията, знаете, че може да бъде умишлен палеж, може да бъде небрежност, но това вече е процес, който тепърва предстои да се разследва. Това, което знаем със сигурност е, че не е мълния”, каза Цветанов.

Едва на петия ден огнената стихия бе овладяна и огнищата – локализирани.

Водещи

Най-четени