Струва ли си сами да се грижим за градинката пред блока? 16.01 | 10:34

Можем да го правим по-добре от общината, но пък тя да помисли да върне жеста с по-ниски данъци например...

От Диана Цветкова

Трябва ли живеещите в големите жилищни комплекси да се грижат за своя сметка за градинките и тротоарите около блоковете си и абдикира ли общината от своите задължения като прехвърля тази грижа на данъкоплатците?

Повод за подобни въпроси стана предложената от главния архитект на София Петър Диков наредба за предоставяне на прилежащите към жилищни сгради общински земи на етажните собственици.

Документът предвижда хората от блоковете в квартали като "Младост", "Люлин", "Обеля" и др. да могат да поемат отговорност за средата, в която живеят, по-конкретно за градинките, тротоарите и площите, които се намират в непосредствена близост до жилищата им.

"Инициативата" всъщност произтича от Закона за етажната собственост, според който всяка община трябва да определи ред за прехвърлянето на тази отговорност към собствениците на апартаменти. Това ще е възможно само когато те са регистрирани като етажни собственици.

В София наредбата предвижда прехвърлянето на грижите за междублоковите пространства да става по желание на живеещите в съответния блок.

На фона на първоначално негативните коментари и притесненията, които наредбата предизвика, от Националната асоциация на домоуправителите (НАДРБ) приемат подготвяните промени положително, но с уточнението: "стига доброволният принцип да се запази в окончателния вариант".

"Сега почистването и поддържането на междублоковите пространства и прилежащите тротоари е работа на общината, но така или иначе в момента не се поемат никакви грижи. А на някои места хората, които са по-инициативни сами извършват някои дейности като почистване или поддържане на зелените площи", коментира пред iNews членът на Управителния съвет на асоциацията Петър Конов.

В асоциацията имат парадоксален опит с проявата на гражданска инициативност – не липсват случаи на хора, решили да направят катерушка или беседка, за да облагородят пространството пред блока, а общината поискала да ги събори, защото не са имали това право.

Това е и основният мотив, който изтъква вносителят на наредбата Петър Диков. "Сега това вече може да става и регламентирано, защото досега е правено на един неясен механизъм."  Цитираното тук изказване е част от обширно интервю по темата, което той даде за Econ.bg.

И въпреки по-скоро положителното си отношение, от асоциацията на домоуправителите са категорични, че е необходимо общината да предвиди облекчения за хората, които решат да поемат грижата за междублоковите пространства и следователно ще се нагърбят с допълнителни разходи.

"Ако има задължение, примерно, за подмяна на плочки и това не е направено, в един момент ще дойде районният инспектор и ще глоби етажната собственост. Тогава хората ще кажат: Не стига че оправяме общинската земя, ами и ни глобяват", изтъква Петър Конов.

Според него за целта трябва да отпадне едно от ограниченията в новата наредба – забраната в прилежащите площи да се извършва каквато и да била рекламна дейност, или да се помисли за данъчни облекчения.

"Съгласен съм, че тези междублокови пространства не трябва да се застрояват, нито да им се подменя предназначението, но в случая с рекламните съоръжения може да се помисли. По-скоро могат да се направят някакви допустими съоръжения, да не се допускат билбордове, но да има възможност да се слагат реклами. Така ще се намери финансиране. Всяка сграда, всеки собственик, си има задължения, съответно ако се замислим за таксата смет, ако се поддържа чисто и прегледно, би трябвало там да има някакви облекчения", коментира Петър Конов.

Засега вносителят на наредбата не се наема с прогноза дали е възможно намаляването на определени данъци за хората, които "обгрижват" общите площи около блока си. Той обаче допуска варианта глобите за нарушители, например паркиране върху зелена площ, да постъпват в бюджета на етажната собственост.

Същевременно обаче Петър Диков коментира, че има неоправдана разлика в статута на различните собственици – тези, които притежават и сграда и земя, плащат по-високи данъци и са задължени да поддържат терените, които са тяхна собственост. "В същото време в жилищните комплекси пак плащат, но формално не се грижат за нищо около тях. Едните са задължени, защото са собственици, другите имат права, защото не са собственици, защото общината е собственик, а тя е собственик по силата на социалистическото понятие, че всичко е било общонародна собственост едно време".

Какви ще са механизмите, по които междублоковите пространства ще се дават в ръцете на софиянци, тепърва ще се види. Предстоят обществени обсъждания, по време на които гражданите могат да дават предложения за промени, а от тази седмица общинските съветници от ГЕРБ-София започват серия срещи, на които ще представят проекта.

При сегашния вид на наредбата обаче – без предвидени облекчения за софиянци, от асоциацията на домоуправителите не очакват особен ентусиазъм към новата възможност. А какво ще се случи на практика ще стане ясно в следващите месеци.

Водещи

Най-четени