Студ и обилен сняг блокират страната 07.02 | 18:11

Обстановката в Хасковска област остава непроменена

От Андриян Георгиев

Обстановката в Хасковска област остава непроменена, посочват от МВР.

Продължават снеговалежите в голяма част от територията на страната. Поради ниските температури, силния вятър и снегонавяването обстановката в много райони остава усложнена.

След скъсването на дигата на р. Марица при с. Капитан Андреево, общ. Свиленград, водата се връща обратно към с. Генералово, като населението е оповестено за предстоящата опасност. Няма бедстващи хора в селото.

Без електрозахранване са 7 населени места в областта.

Продължават спасителните дейности в с. Бисер и в кв. "Гебран" на Свиленград. На екарисажните коли за обезвреждане се товарят удавените по време на бедствието животни.

За изхранване на живите животни са дарени 6 тона концентриран фураж, като утре (8 февруари) ще бъдат доставени още 10 тона.

Нивото на р. Марица в районите на Свиленград и гр. Любимец остава високо. Към момента е 3,30 м.

На ГКПП "Лесово” има около половин километър натрупване на товарни автомобили вследствие на засилен трафик.

В района на Симеоновград река Съзлийка е излязла от коритото си и е заляла моста, свързващ селата Траян-Камено-Дряново-Сърково. Въведен е обходен маршрут Симеоновград - с.Овчарово. ЖП линията Симеоновград-Харманли вече е възстановена.

Все още се извършват възстановителни работи в участъка Харманли-Свиленград.

Усложнена е обстановката в някои части на област Кърджали. Вследствие на паднала земна маса на пътя Конево – Висока поляна същият е частично затворен. Прекъснат е пътят от махала Гъбене до с. Стари чал, с. Малко Каменяне към махала Ладово. Скъсани са подпори на моста в с. Горна кула. Има нарушение по пътната мрежа в общините Джебел и Момчилград.

Без електрозахранване са 34 населени места в областта.

40 микроязовира в областта преливат без опасност за населените места.

На територията на област Шумен е обявено бедствено положение за следващите 24 часа. Затворени са всички пътища на север от главния път София-Варна.

В областите Силистра, Разград, Русе и Шумен, както и община Радомир, е забранено за движение на всички МПС.

Автомагистрала "Люлин” е отворена за движение в двете посоки.

Във връзка с въведената забрана за движение на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона по пътната мрежа на страната е създадена организация за придвижване на транспортни средства, превозващи бързоразвалящи се продукти, храни, горива и медикаменти.

В Националния щаб е създадена организация за обработка на постъпили предложения от граждани и фирми да подпомогнат бедстващите граждани с материални средства, дрехи, храни и подслон. Има обаждания на граждани, които предлагат да подслонят в свои жилища пострадали от с. Бисер и другите населени места в областта. Обработва се информацията за необходимата помощ за пострадалото население, след което ще се вземе решение за нейното осъществяване. 

165 населени места към 16:30 часа са без електроподаване, отстранени са авариите в 110 селища.

Водещи