Студен фронт обхваща България 11.03 | 09:00

Идват дъждове и ветрове, на места - гръмотевични бури

От iNews

Студен атмосферен фронт разваля времето в почивната събота и носи дъжд, гръмотевици, градушки, сняг по планините и доста по-ниски температури, показва прогнозата на Meteo Balkans за 11 март.

Фронтът ще премине през страната ни около обед и на много места ще превали дъжд. По-значителни ще са валежите над Югоизточна България, където те ще са придружени от гръмотевици, възможни са и градушки.

Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад, а към края на деня ще достигне и югоизточните райони от страната. Той ще е умерен, до временно силен, и с него ще нахлува студен въздух.

Подобрение на времето очакваме в следобедните часове, като облачността от северозапад постепенно ще се разкъсва и ще намалява, най-късно в Югоизточна България.

Предупреждение за лошо време

Екипът на Meteo Balkans издава карта с предупреждения за очаквано лошо време, валидни за събота, 11 март:

Предупреждение за лошо време - България

Жълт код: Издаваме код за краткотрайни, но интензивни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни по количества, предимно в следобедните часове. Над отделни райони на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Предупреждение за силен вятър

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.

Времето в София

През следващото денонощие времето над столицата ще се задържи предимно облачно с валежи от дъжд, като не е изключено те да са придружени и от гръмотевици. Вятърът от северозапад ще се усили и температурите следобед ще се понижават. Минималните стойности ще са между 5-6°С, а максималните - до 15°С.

Времето в планините

Времето в планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, а над 1500-1800 метра – и от сняг. Ще бъде ветровито със силен северозападен вятър и температурите бързо ще се понижават. Максималната на височина 1200 метра ще е около 5°C, на 2000 метра - около минус 2°.

Времето по Черноморието

Времето по Черноморието също ще се разваля - очакваме преминаването на студен атмосферен фронт с валежи и застудяване.

Около обяд са възможни значителни по количества валежи, като на много места те ще са придружени и от гръмотевици. Има и висок риск от градушки. Ще духа умерен до временно силен югозападен вятър. Към края на деня той ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

Максималните температури през деня ще бъдат между 14° и 18°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Прогноза за фини прахови частици

Не се очакват замърсявания.

Времето на Балканите

Времето на Балканите ще се определя от преминаващ студен атмосферен фронт и на много места от северозапад на югоизток ще превали. Значителни валежи очакваме над Югоизточна България, Северозападна Турция и Егейско море.

Предупреждение за очакван интензивен снеговалеж

(Не важи за България )

Предупреждение за интензивни валежи от сняг. Този код се издава, тъй като за кратко време снежната покривка ще надмине 10 см. Очакваме усложняване на пътната обстановка. Ще има условия и за виелици и навявания!

Водещи

Най-четени