Студентите ще учат и по празниците заради окупацията 18.11 | 15:58

Яко отучване покрай Коледа и Нова година чака възпитаниците на Алма матер

От Христина Рафаилова

Окупаторите на Софийския университет "откраднаха" коледните и новогодишните празници на своите състуденти. 

След като падна окупацията на Алма матер, ректорът Иван Илчев издаде заповед за това как ще се отучват загубените заради протестите дни

Според нея съботите на възпитаниците на вуза ще са ангажирани почти до Второ пришествие. Целта на натоварения график е студентите да не загубят цяла година. От тази седмица насам 9 съботи ще бъдат учебни в Алма матер. 

Освен че ще се потят в зимния сезон, за да наваксат загубеното, учещите може да забравят и за коледната ваканция. 

От ръководството на висшето учебно заведение са спестили на възпитаниците си часовете по празниците. Въпреки това студентите със сигурност няма да могат да планират по-далечно пътуване за празниците от това до някое столично заведение. 

Надеждите за дълго запразняване покрай Рождество Христово също умряха. Доскоро студентите се готвеха да се отдадат на ваканцията още от петъка преди Коледа – 20 декември. Сега обаче ще им се наложи да отложат плановете си, тъй като 21 декември също ще бъде учебен ден. 

Новогодишното парти също ще бъде в доста съкратен вариант. Сред датите, които ще трябва да са на занятия, е 30 декември. След радостта на 31 декември и изтрезняването на 1 януари 2014 г. студентите ще трябва да са на линия в университета на 2 януари. 

Сесията ще започне на 31 януари и ще приключи 23 февруари. Летният семестър започва на следващия ден – 24 февруари.

Сред потърпевшите от окупацията са учещите в специалностите "Философия", "История", "Право" и "Международни отношения". 

Най-четени