Студентските общежития отиват към Министерството на образованието 29.02 | 16:07

Това съобщи образователният министър

От Кремена Бедерева

Всички общежития на територията на "Студентски град" ще се управляват от образователното министерство чрез дружеството "Студентски столове и общежития", съобщи ресорният министър Сергей Игнатов във връзка с инцидента в студентското общежитие, при който 19-годишен първокурсник от Перник бе убит.

Важно е на територията на общежитията в "Студентския град" в София да няма питейни заведения и ресторанти, каза Игнатов след среща с ректори на висшите училища.

Ректорите на университетите подкрепиха предложението за проект на постановление за преминаването на всички студентски общежития в София към управлението на "Студентски столове и общежития".

Дружеството е към МОМН и сега от 50 общежития в "Студентския град" само две се управляват от него, а останалите се стопанисват от университетите, заяви министърът, цитиран от БТА. Той уточни, че решението за централно управление на общежитията е било обсъдено след днешното заседание на Министерския съвет по препоръка на премиера Бойко Борисов.

Чрез централизираното управление на студентските общежития в София се цели да се въведе по-добър ред в тях, докато се приеме Законът за устройство на територията, "който е в съда", заяви Игнатов. По думите му в двете общежития, които сега се стопанисват от "Студентски столове и общежития", има по-добра охрана, но "няма начин министър Цветанов да постави във всяка стая полицай, който да пази студентите".

Важно е да се знае какъв е режимът за влизане и излизане в общежитията и дали може да се внася алкохол в тях и в какви количества, посочи Сергей Игнатов. Попитан дали могат да бъдат прекратявани договорите на обекти, отдадени под наем от висшите училища, за ресторанти и дискотеки, министър Игнатов каза, че"юридически това е почти невъзможно, но след две-три години тези договори няма да бъдат продължавани

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви от своя страна, че в случая с този инцидент трябва да се коментират общоприетите правила за поведение в обществото, а не ролята на МВР.

"Не можем да сложим до всяко общежитие, до всеки етаж в общежитието полицай или жандармерист, за да охраняваме пияни студенти, които идват в "Студентски град". Защото инцидентът е възникнал изцяло от лица, употребили алкохол. Говорим за общежитие, което е за българските студенти, за българската младеж".

"Родителите, които са изпратили тези студенти в София да учат, предполагам искат те да се учат и образоват и да бъдат в по-облекчени условия, каквито дават студентските общежития, тъй като наемът е много по-евтин. От първоначалните действия колегите са установили, че едното момче има алкохол 1,85 промила, а другият около 1 промил. Назначени са кръвни проби, за да се види дали освен алкохол, има и съдържание на упойващи вещества", информира още вътрешният министър.

Ограниченията в "Студентски град” трябва да са много, смята пък ректорът на УНСС проф. Стати Статев. Той присъства на срещата на ректорите на университетите в София при министъра на образованието Сергей Игнатов.

"Не трябва да има казина, не трябва да има денонощни заведения и т.н. Ако някой иска да се весели, "Студентски град” не трябва да бъде това място. Има достатъчно места”, заяви проф. Статев, цитиран от Агенция "Фокус".

"Каква е идеята на "Студентски град”? Той ще бъде ли град на студентите или нещо друго”, запита ректорът.

"Ние сме изпълнили всички предписания на Министерството на образованието, младежта и науката”, което означава, че има видео наблюдение на входа на общежитията и контролно-пропускателен режим. Имайте предвид, че тук става въпрос за пълнолетни хора, затова вероятно МВР не е предписало да има камери на етажите, в стаите, включително и на леглата, защото това са пълнолетни”, подчерта проф. Статев.

Той каза, че всяка година 1200 – 1500 души въпреки че имат право остават ненастанени в общежитията, защото стаите не стига.

"В общежитията на Художествената академия са си направили ателиета. Стаите се използват не по предназначение, но не мога да ги упрекна тези хора. Тези помещения са им дадени за стопанисване и те ги стопанисват по най-добрия за тях начин”, добави проф. Стати Статев.

Водещи