Студентския съвет във ВТУ се разграничи от окупаторите 05.11 | 14:06

Студентският съвет на Великотърновския университет прие декларация за обединение на студентската общност

От Ивелина Георгиева

Студентският съвет на Великотърновския университет прие декларация за обединение на студентската общност.

В нея се посочва, че студентите застават в защита на морала и ценностите в държавата, академичността и принципите в образованието.

Студентите застават зад правото на колегите си да назоват проблемите пред младите хора в България и категорично се разграничават от заплахите за физическа саморазправа със студентите, окупирали 321-ва аудитория, се посочва в текста.

"Никога няма да позволим каквито и да било опити за провокация да бъдат свързвани със Студентския съвет. Ние не търсим конфликт, ние искаме развитие, тук и сега!", се посочва в декларацията, подписана от председателя на организацията Недялко Стоянов, съобщи БТА.

В декларацията Студентския съвет представя позицията на висшето учебно заведение по проблемите на образованието.

Исканията, представени от студентите, са за увеличение на държавната субсидия за всички висши училища с 25 процента, за фиксиране на семестриалните такси за целия период на следване, за увеличение на бюджета за стипендиите.

Според студентите държавата трябва да стане инициатор на общонационален конгрес на студентите, на който да бъдат обсъдени поправки в Закона за висшето образование.

Водещи

Най-четени