Студовете причинили падането на плочата на „Хемус“ 25.01 | 18:09

В близките дни участъкът ще бъде ремонтиран и укрепен, обещават от АПИ

От iNews.bg

Причината за падналата сутринта плоча от магистрала "Хемус", която удари автомобил и рани един от пътниците в него, е в капризите на времето през последните дни. Заради големите температурни амплитуди, които се наблюдават от 10-ина дни насам, старите бетонови елементи от съоръженията по магистралата се износват по-бързо. За това "помага" и замръзването на проникналата в пукнатините вода заради ниските температури от миналата седмица насам. Това е показала проверката, която Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) направи след инцидента днес.

В близките дни виадуктът в района на Гара Яна, от който се отчупи бетонната плоча, вероятно ще бъде укрепен и ремонтиран. От АПИ са възложили на Областно пътно управление – София и на фирмата, която поддържа участъка днес и утре ще извършат оглед на съоръжението. На базата на получените данни ще бъдат предприети необходимите мерки за обезопасяване и ремонт на частта от съоръжението, преминаващо над платната за движение.

От АПИ отбелязват още, че надлезът на пътя при Гара Яна не е ремонтиран от построяването му през 1975 г. Съоръжението не е част от магистрала "Хемус", а осигурява безконфликтното преминаване на първокласния път над аутобана. Агенцията е направила анализ на критичните съоръжения, които не са основно ремонтирани  повече от 30-40 години и не са в добро състояние и е разработила програма за рехабилитацията им. При осигуряване на средства ще бъдат предприети необходимите действия за обновяването им.

Водещи

Най-четени