Студът взе първите си жертви 03.12 | 09:25

Клошар и психично болна жена замръзнаха в съня си в Пловдив

От iNews

Двама души загинаха от студа в Пловдив. Единият е клошар и трупът му е бил намерен сутринта в неделя. Втората жертва е жена, която била намерена в гората над Брестник на 1 декември, съобщи Агенция "Монитор".

И двамата със сигурност са починали от измръзване, обясниха лекари пред мездията. Сигналът от 2 декември на 112 и в полицията в Пловдив е от 8,15 часа за намерен труп в изоставената и необитаема от години бивша Гарнизонна фурна в Пловдив. Трупът е на мъж на 58 години, който по информация от полицията в града, е водел от дълго време скитнически начин на живот. Първоначалният оглед на тялото не е открил следи от насилие. Затова дежурният лекар от Центъра за спешна медицинска помощ е предположил, че смъртта е настъпила в резултат от измръзване.

Ден по-рано, в събота, в гората над село Брестник край Пловдив, бил открит труп на жена. Разпознаването й се бавело, но се предполага, че тя е била пациентка на Центъра по психично здраве в града. Оттам два дни по-рано установили, че имат избягала пациентка и я обявили за издирване. Намереният труп на измръзнала жена приличал на описанието на избягалата психично-болна. Жената била много слаба и често била засичана в центъра на Пловдив, облечена в парцаливи и странни дрехи, да проси цигари от минувачите. Тя имала сестра, която също била психично-болна и не можела нито да даде данни на разследващите, нито да разпознае дали намереното тяло е това на близката й роднина.

"Със застудяването на времето ще зачестят случаите на измръзнали бездомни хора”, прогнозират лекари. Според общинските власти и социалните служби проблемът е, че повечето от клошарите не желаят да бъдат настанявани в приют. Според властите бездомниците в Пловдив са между 100 и 130 души. В града работят в студените месеци Център за временно настаняване и Приют за бездомни хора, капацитетът на които е 45 легла с възможност за увеличаване с още 15. Има възможност за разкриване на още места в Първа и Втора градска болници, както и в Дома за стари хора.

Водещи

Най-четени