Студът и снегът взеха жертва 09.03 | 16:35

Най-тежко е положението в областите Смолян и Кърджали

От iNews.bg

Снежният капан взе първата си жертва. Възрастен мъж загина в Родопите, където десетки хиляди остават поредно денонощие без ток.

От сутринта военен хеликоптер се включи в спасителните операции, като оглежда от въздуха пострадалите райони и насочва екипите. Най-тежко е положението в областите Смолян и Кърджали. Буквално преди минути беше пуснат токът на град Смолян, Чепеларе, Пампорово, съобщи Нова ТВ.

Във Велинград хотелиерите заявиха, че ще съдят EVN заради проваления уикенд. Хората в Мадан са почти откъснати от света, а в Рудозем ток няма вече четвърти ден. Освен в Родопите бедствено положение е обявено в община Гълъбово при Стара Загора. Река Съзлийка там наводни подстанцията и спря тока, но малко по-рано електрозахранването беше възстановено. Така че Родопите остават най-критичното място. 

По-рано днес стана ясно, че заради обилните снеговалежи река Тунджа при Елхово излезе от коритото си. Залети са отново паркът, пазарът и улици в близост до реката. Наводнени са приземни етажи и мазета.

Бедствено положение е обявено и в община Якоруда. Това каза Бисер Михайлов, областен управител за Благоевградска област, пред "Фокус".

По думите на областния управител кметът на община Якоруда Нуредин Кафелов в 10 часа тази сутрин е издал заповед, с която е обявил бедственото положение в общината. Бисер Михайлов уточни, че причината, довела до издаването на тази заповед, е, че няколко дни 5 села в общината са с прекъснато електрозахранване.

"Ситуацията в страната постепенно се нормализира. В момента всички автомагистрали са отворени за моторни превозни средства", информира Денислав Пейчев, началник на ситуационния център на пътната агенция.

"Към момента ситуацията е изключително усложнена, но екипи на Министерството на енергетиката и "ЕСО" ЕАД работят трето денонощие в засегнатите райони в страната. Правим всичко необходимо за възстановяването на електрическото захранване", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По данни на електроразпределителните предприятия населените места без електрозахранване на територията на "ЧЕЗ България" ЕАД са 86, на "ЕВН България" ЕАД са 658, а на "Енерго-про" - 11.

Водещи

Най-четени