Студът тепърва предстои 15.01 | 10:09

Екстремните метеорологични явления са често срещани у нас

От Елена Кирилова

Все по-често в България се наблюдават екстремуми - горещи периоди, интензивни валежи и суша, твърди проф. д-р Валери Спиридонов, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Според експерта все още не може да се говори за сливане на сезоните, пролетта и есента остават преходни сезони. Изчезването им не може да се случи внезапно, тъй като няма как от зима веднага да се преминава в лято, съобщава агенция "Фокус".

Спиридонов смята, че в България има по-плавен преход, който се случва чрез редуването на студени и топли периоди. Поради това на хората често им се струва, че зимата или лятото настъпват по-рано или се забавят.

Зимата обаче няма да приключва скоро, твърди заместник-директорът на НИМХ. По думите му най-студеният зимен период е около 20 януари, а продължителността му е 7-15 дни. Тази година не се очакват извънредни явления, а студовете няма да преминат границата.

Връзка между температурите, които са под и над нормата, няма, твърди Спиридонов. Според него няма настъпване на драстични климатични промени.

Водещи

Най-четени