Суджукът е неизменна част от Новогодишната трапеза на българина – каква е тайната рецепта? 22.11 | 14:00
Сред документираните открития в историята на Горна Оряховица, се подрежда и прочутият месен деликатес, станал популярен под името "горнооряховски суджук“
Сред документираните открития в историята на Горна Оряховица, се подрежда и прочутият месен деликатес, станал популярен под името "горнооряховски суджук".
Началото на неговото производство е далеч във времето, от което ни делят повече от две столетия. Тогава, както и днес, той се е правил само от говеждо месо. Трябвало е да бъде от здрави и добре охранени животни. Затова са спомагали соватите на горнооряховските колбасари край Горна Оряховица, Свищов, Търговище и Омуртаг. Там се отглеждали от наети пастири необходимите животни, сред които основно са били биволи, волове и крави.
"Местността "Совата" – отбелязва Тодор Маринов – се намираше на мястото на днешното летище. Когато се откри Летището през 1925 година, соватът се премести по-нагоре и достигна до Захарна фабрика. В началото "Совата" беше разположен близо до река Янтра. Това даваше отражение и на подпочвената земя. Тя беше влажна и напоена, отличен терен за растеж на трева. Тя винаги беше висока, буйна, сочна и най-важното екологично чиста. Затова там пасяха добитъците на производителите на месо и колбаси. Те ги угояваха няколко месеца и когато настъпваше определено време, обикновено около 15 август "Голяма Богородица" ги предаваха за клане".
На основата на добре развито скотовъдство и търговия във Възрожденска Оряховица се създават нови занаяти, свързани с месото и неговата преработка и консервация. Това са касапството, джамбазството, джелепчийството и соватчийството, които довеждат в началото на 19 век до суджукарството и пастърмаджийството. През този период се прави няколко вида пастърма. Тя е продукт, който се получавал от говеждо, биволско, овче и козе месо чрез осоляване и изсушаване.
Истински рекорд, поставен от горнооряховските майстори-колбасари е създаването и производството на двата вида суджук – "Смарлама" (от месо първо качество) и "Сара" (от месо второ качество). Те се запазват след 1878г. и са познати на търговските пазари като "Горнооряховски суджук" и "Суха говежда наденица".
Еталон за високо качество и значими вкусови съставки затвърдява дълги години продуктът "Горнооряховски суджук". Тайната на неговата неувяхваща слава е, че той се приготвял само от кълцано говеждо месо и то добре узряло.
Първо, месото задължително се накълцва с брадвичка или сатър. Така то става много ситно раздробено. Второ, трябва да бъде хубаво узряло, затова животните за клане се угояваха с чиста, сочна, непокътната трева в т.нар. совати. Горнооряховският суджук се приготвя само от говеждо трупно месо (бут, гърди, флешка). Към него се прибавят следните подправки: на 1 килограм месо – 22 грама сол, 3 грама чер пипер, 1 грам селитра или захар" .Тази рецепта на горнооряховски суджук, който се прави в града през 19-20 век от горнооряховските майстори-колбасари, прочули се със своя незабравим месен продукт.
Този суджук става своеобразен символ на Горна Оряховица и се превръща във визитка на града. Рецептата му е утвърдена в Българските държавни стандарти и това дава основание на много колбасарски фирми в цяла България да го произвеждат.
Водещи
-
Най-лошите опасения за здравето на Фицо отминаха
Животът му не е в опасност, увери вицепремиерът на Словакия Роберт Калинак
19.05 | 13:40
-
Стойчо Керев пред Мон Дьо: Видях Христос в съня ми, кодирал е целия ми живот!
Не обичам себе си, когато съм глупав, а съм глупав, когато съм влюбен, призна журналистът в...
19.05 | 13:20
-
Спасителят на Сашко от Перник: Броени минути оставаха да го изпуснем
Доста нагоре се беше отдалечил, беше стигнало почти до билото, разказа Дейвид Бегов
19.05 | 13:00
Най-четени
-
Поколението, което затъва в дългове: Gen Z
19.05 | 10:00
-
Как да избегнем прилошаването в колата на дълъг път?
19.05 | 10:40
-
Сашко от Перник пак се загуби, но откриха много бързо
Детето се загуби ло по време на разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир
19.05 | 09:30
-
"Медиана": "Възраждане" - втори след ГЕРБ-СДС
ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС с 14,2%, ако изборите бяха днес
19.05 | 11:00