Сухопътните войски да почерпят! 18.11 | 14:24

Най-старият и най-многочислен вид въоръжени сили на Българската армия отбеляза празника си

От Кремена Бедерева

Най-старият и най-многочислен вид въоръжени сили на Българската армия – Сухопътните войски, отбелязаха празника си (19 ноември) с тържествено събрание-концерт във Военния театър. Заместник-министърът на отбраната Неджми Али от името на ръководството на МО поздрави военните от пехотата.

Връщайки се назад във времето, нека всеки един от нас си даде сметка за мъжеството, себеотрицанието и бойния дух, с които българският войник е защитавал страната ни.

Българската пехота като гръбнак на българската войска е заслужила уважението на всички българи, каза Али, който изтъкна и сегашните постижения и професионализма на военните от Сухопътните войски. През тази година за пореден път повече от 650 военнослужещи отново демонстрираха не само професионализъм, но и гражданска активност и отговорност при оказването на помощ на населението в трудни моменти, посочи той.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов припомни бляскавата победа на пехотата в Сръбско-българската война през 1885 г., защитила Съединението на България. И в момента повече от 360 офицери, сержанти и войници от Сухопътните войски са на задгранични мисии, изпълнявайки задачите си успешно, посочи Ненов, който също отбеляза действията на военните в помощ на населението.

От името на висшето военно ръководство военните от пехотата поздрави заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев. Прочетено беше приветствие от името на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Наградени бяха военни от Сухопътните войски.

Водещи

Най-четени