Счупихме рекорди по жега и се изпържихме в сряда 13.08 | 20:45

Вижте къде е било най-горещо

От Теодора Кокаланова

Рекордно висока температура отчетоха днес синоптиците на връх Рожен – 24,5 градуса. Това е с градус повече в сравнение с измереното на същата дата през 1999 г.

Най-топло към 15:00 ч. е било в Плевен, където термометърът е отчел цели 37 градуса. По горещина не отстъпват Русе, Оряхово, Кнежа, Сандански и Свищов, където живакът в ударил 36 градуса.

Жегата изтормози и столичани, които следобед се пържиха на 32 градуса. От Националния институт по метеорология и хидрология предупредиха, че опасно горещо ще продължи да бъде дори след 20:00 часа, предаде TV7. По-рано синоптиците обявиха жълт код за жега в цялата страна.

Температурата в Монтана достигна рекордните за 13 август в историята на измерванията в града 35 градуса на сянка, съобщиха от местната метеорологична станция. Според данните от нея през последните десетилетия най-топлият досега 13 август е бил през 1992 г. - 32 градуса. 

През следващата 1993 г. в града пък е измерена най-ниската температура за деня - 9 градуса, допълва БТА. Очаква се утре термометърът да покаже с още 1-2 градуса по-висока температура, след което ще започне захлаждане, обявиха от метеорологичната станция.

 

 

 

Водещи

Най-четени