Събарянето на "Златна перла" било победа на гражданското общество 19.04 | 12:43

Това заяви Лиляна Павлова за процедура, която държавата е длъжна да осъществява

От Андриян Георгиев

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пристигна на територията на вилно селища "Златна перла", където започна принудителното събаряне на една от 10-те незаконно построени сгради. По думите на Павлова днешният ден бил победа за гражданското общество, тъй като се слагало край на едно незаконно строителство.

Странни са тези гръмки слова от страна на регионалния министър. Всъщност събарянето на незаконни постройки е регламентирана от законови процедури дейност, която оторизираните държавни институции би следвало да вършат без хвалби и фанфари в медиите. И това, че събарянето на незаконни постройки било победа на гражданското общество всъщност е признание на висш чиновник на държавата, че държавните институции по разни причини са безсилни по въпроса. И трябва разни будни граждани да хабят много енергия, за да се задейства държавата.     

Лиляна Павлова се закани също така, че докато е министър, нямало да позволи строителство на мястото на "Златна перла".

Реално събарянето на "Златна перла" започна вчера от фирмата-строител "Краш 2000". Тя е наела изпълнител, който да премахне постройките за сметка на  остатъчните строителни материали. За ден и половина са съборени сграда и половина.

Стигна се и до спор между шефа на ДНСК и собственика на бургаска фирма, на която фирма "Краш 2000” са възложили доброволно премахване на всички 10 постройки. Двете фирми били сключили договор за доброволно премахване и бургаската фирма имала изгода да събори 10-те сгради и да оползотвори строителните отпадъци и нямало смисъл държавата да харчи пари за принудително премахване.

Директорът на ДНСК – Милка Гечева, каза, че срокът за доброволно премахване на първите 5 сгради е изтекъл миналата година и затова през март ДНСК е сключила е договор с друга фирма за принудителното премахване. В момента на терена на вилното селище двете фирми събарят сградите.

Регионалният министър коментира и промените в Закона за Черноморското крайбрежие. На въпроса как ще коментира предложението на няколко от кметовете по Южното Черноморие – Созопол, Приморско, Царево и Поморие, тези промени да не влизат в сила, Павлова заяви, че в 100-метровата ивица от брега не трябва да се строи, а кметовете четели закона като "дявол евангелието". Според Павлова нямало опасност да бъдат накърнени общинските бюджети и че дори в промените в закона е предвидена по-облекчена процедура за строителството на пречиствателни станции за дълбоководното заустване.

Водещи

Най-четени