Събират се дарения за адвокат на Желяз Андреев в САЩ 19.04 | 11:54

Между 30 и 50 хил. долара ще са необходими за защитата на българина

От iNews.bg

Дарителска сметка за набиране на средства за наемане на опитен адвокат в Америка откриха близките на Желяз Андреев. Той е обвинен в нарушаване на американското ембарго към Сирия, а съединените щати поискаха екстрадицията му. Между 30 000 и 50 000 долара са необходими на Желяз за наемането на опитен адвокат отвъд океана, предаде Нова телевизия.

"Това беше една бурна седмица. Проведохме доста разговори. Омбудсманът Мая Манолова ни помогна за откриването на дарителска сметка, която да ни помогне за наемането на адвокат във Флорида, Америка. До тази сутрин в сметката бяха събрани малко над 2000 лева. Засега не сме в позиция да ангажираме нито един адвокат. Офертите, които до момента сме намерили, започнат от 35 000 долара”, разказа пред телевизията Желяз Андреев.

По думите му, когато пристигне официалното искане за екстрадиране от страна на САЩ, отново ще трябва да бъде задържан за 72 часа, както и да изчака насрочване на дата за делото. "Обвиненията в САЩ няма давност. Дори при провеждане на процес тук, в България, който бъде с положителен резултат за мен и екстрадирането бъде отказано, Съединените щати са в правото си да пуснат още на следващия ден нова червена бюлетина и това да се повтаря отново и отново. Ние вярваме в добрия изход от тази ситуация, но се подготвяме за най-лошия”, добави Желяз Андреев.

Водещи

Най-четени