Събраха близо 23 т пестициди за два дни в района на Червен бряг 07.08 | 17:48

Загробените препарати са изпратени за обезвреждане

От iNews.bg

 В рамките на два дни бяха събрани и предадени за обезвреждане 22,8 тона пестициди, които бяха открити край гр. Койнаре и с. Радомирци, община Чернен бряг. Загробените негодни за употреба препарати за растителна защита (ПРЗ) бяха разкрити на 5.08.2020 г. при съвместна проверка на органите на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и  Върховна административна прокуратура (ВАП) в присъствието на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и заместник-главен прокурор от ВАП Десислава Пиронева.

При разкриване на обекта край гр. Койнаре са извадени 16 986 тона негодни за употреба ПРЗ. Тя бяха изнесени от обекта, намиращ в местност "Дола" на площадката на бивше летище край гр. Койнаре, бяха опаковани в биг бег чували и извозени към площадки с разрешително за работа с опасни вещества. На територията край с. Радомирци, местност "Мерата", са разкрити, извадени, опаковани и извозени 5818 тона негодни за употреба ПРЗ.

Днес кметът на община Червен бряг Цветан Костадинов изпрати благодарствено писмо до министър Димитров. В него от името на жителите на общината и на народния представител Пламен Тачев се изказват благодарности за бързото съдействие за изземване, преопаковане и транспортиране на опасните препарати. Кметът се обръща към министъра за съдействие за окончателно решаване и на проблема с незаконно загробените опасни отпадъци  от акумулатори, които бяха открити край с. Рупци,  община Червен бряг, при съвместна акция на прокуратурата и МОСВ. На площадката в пети квартал на Червен бряг се съхраняват около 200 тона опасен отпадък, изгребан от силажна яма и бивше помощно стопанство, с. Рупци. Около 80 тона се съхраняват на регламентирана площадка в Долна Баня. 

Разкриването, преопаковането, транспортирането и обезвреждането на 22,8-те тона пестициди от двете населени места в община Червен бряг ще бъде извършвано незабавно с цел спешно прекратяване на въздействието върху околната среда. То ще стане  по идентични правила с тези на швейцарската програма. Крайното обезвреждане ще се извършва в лицензирани съоръжения с многогодишен опит в държави членки на ЕС. 

Акцията в Червен бряг беше извършена от специализирана фирма, при стриктно спазване на правилата за работа, прилагани при изпълнение на същите дейности по Швейцарската програма, по която МОСВ има опит и по която през последните 4 години са обезвредени около 4000 тона пестициди от 70 склада в цялата страна. След изваждането пестицидите се преместват на площадка, която има разрешение за работа с опасни вещества. В склада те ще престоят защитени, преопаковани в съответни бидони, до изпращането им в лицензирани съоръжения за изгаряне с дългогодишен опит, във Франция, Белгия, Швейцария, Дания, след надлежно проведена процедура по нотифициране и получено съгласие. Тези държави са приемали пестицидите обезвредени в изпълнение на Българо-швейцарската програма.

Двата склада за пестициди край Червен бряг са първите, които бяха разкрити при започналата серия проверки във връзка с разпореждане на ВАП относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита. Съгласно разпореждането на ВАП, МОСВ извършва проверки на територията на цялата страна за загробени и в критично състояние хранилища за пестициди. Като критични се определят обектите, които са в близост до водоизточници, създават опасност от замърсяване на природата, не са охраняеми и са с лесен достъп за хора, които биха могли да злоупотребят.  Проблемите със залежалите пестициди датират от 1990 г. насам и са в резултат на ликвидиране на бившите ТКЗС и АПК.

Средствата за обезвреждането на първите обекти ще бъдат осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната  среда (ПУДООС) и МОСВ, които са били заделени за други дейности.

Водещи

Най-четени