Съвет по законодателство ще тества законите преди да се приемат 04.09 | 12:07

Оценките на Конституционния съд идват със закъснение, смята Димитър Главчев

От iNews.bg

Специален орган ще тества законите у нас още преди да бъдат приети от Народното събрание. Това стана ясно от думите на председателя на парламента Димитър Главчев. "Водим активни разговори за създаване на Съвет по законодателство и сме в доста напреднала фаза", каза той пред бТВ.

По думите му се преговаря с водещи юристи, които да участват в новия орган и предварително да дават оценка на всеки нов закон или промяна в съществуващата нормативна уредба. Като целта е да бъде ясен ефектът от новите регламенти още преди да са влезли в сила. Така няма да се налага да бъдат прекроявани, ако нещо не работи както е било планирано. "Конституционният съд се произнася по готови актове и малко се губи предварителната оценка", отбеляза Главчев. Той припомни, че такъв съвет е имало още по времето, когато председател на парламента е бил Огнян Герджиков, а след това и при Михаил Миков.

За да бъде приет антикорупционния закон, всички партии в парламента трябва да направят компромис, посочи Главчев. Председателят на Народното събрание подчерта, че в законопроекта на правителството се предлага шефът на единния орган да бъде избиран от парламента, което по думите му предполага независимост. Докато в предложените от БСП текстове това трябва да се прави от от президента. Самият Румен Радев в края на миналоата седмица подкрепи идеята на социалистите.

Главчев подчерта, че приоритет на управляващите ще е продължаването на съдебната реформа. Още на 7 септември ще има изслушване на кандидатите за Висшия съдебен съвет, отбеляза той. Като подчерта, че процедурата е изключително прозрачна.

Главчев е оптимист за председателството на Съвета на ЕС, което ще поемем на 1 януари догодина. "България ще успее да се справи много добре с европредседателството, нямайте никакво съмнение", увери Димитър Главчев. По думите му е рядък шанс европейската политика да е с център София и България.

Водещи

Най-четени