Съвети от МВР: Внимавайте за кражби, докато избирате подарък за 8 март 06.03 | 11:32

Освен че са ловки, крадците са и добре обучени "психолози", предупреждават полицаите

От Кремена Бедерева

Във връзка с предстоящия Ден на жената – 8 март, се очаква по-голям наплив на пазаруващи в търговските обекти в Пловдив и областта. По този повод МВР съветва гражданите да бъдат по-бдителни и да обърнат внимание на препоръките на специалистите.

Да не се слагат пари, телефони и документи във външните джобове на връхни дрехи, които не са под непрестанното ви наблюдение и моментално привличат джебчиите. Ценните вещи трябва да са във вътрешен, плътно затворен джоб или чанта, която да е постоянно в ръка. Във втория случай най-добре е тя да се държи преметната отпред. Малкото наглед неудобство обаче е твърда гаранция срещу кражба, изтъкват криминалистите.

Другата препоръка е пари и документи да се носят в различни, но пак скрити места в дрехите, за да се "ограничат щетите", ако все пак станете жертва на грабеж. В противен случай – губите всичко. Когато при пазаруване поискате да премерите даден артикул и сте сами, задължително оставете ценния багаж у продавача, при това на скрито място зад щанда. Същото се отнася и при посещение в козметични или фризьорски салони. Освен че са ловки, крадците са и добре обучени "психолози”, припомнят полицейските експерти.

Предпочитан метод е непосредствено доближаване или сядане до жертвата при меренето на дрехи и обувки, последвано от въвличането в непринуден разговор. Престъпниците са неизменно любезни и имитират добронамереност за отвличане на вниманието, особено ако при пробата сте оставили (макар и за малко), дрехите и багажа си встрани. В този случай обикновено крадците действат в екип от двама или трима, с точно разпределени роли.

Тогава, според отработения сценарий, единият ви разсейва, другият незабележимо отмъква чантата, а ако в схемата има трети, той "щафетно" поема пратката и изчезва от обекта.

По този начин кражбата е практически неразкриваема, освен в редките случаи, когато групата е фиксирана от видеонаблюдение на мястото. Дори и тогава обаче, това често е безполезно обстоятелство за ограбения, тъй като водеща в "удара” е ролята на първото лице, чиято връзка с останалите фактически не може да бъде доказана.

Особено изострено внимание криминалистите препоръчват при пътуване в автобус, главно в пикови часове, когато пътниците са струпани нагъсто един до друг. Това е любимата сцена за действие на джебчиите. В този случай парите за билет трябва да са ви под ръка, а ценните вещи и багаж – задължително стиснати в ръце отпред. Така гарантирате вашата безопасност, тъй като крадците ще ви подминат – те са предпазливи и набелязват нехайните жертви.

Не на последно място, от полицията припомнят в никакъв случай да не оставяте дрехи и чанти в колите, спрени на паркингите в търговските центрове. Там вашата собственост няма персонална охрана и освен това е другото обичайно поле за кражби. Понякога една небрежно захвърлена дреха на седалката, макар и без никаква стойност, ще ви вкара в немалки разходи за счупени стъкла или изкъртена ключалка на автомобила, изтъкват полицейските експерти.

Водещи