Съветът на Еверопа ни критикува, че събаряме незаконни постройки 04.12 | 17:25

Искат домакинства, които нямат друга собственост, да не могат да остават на улицата

От iNews.bg

Комитетът на министрите на Съвета на Европа критикува България за системно неизпълнение на решения, постановени от Европейския съд по правата на човека, предаде БНР.

На последното си заседание Комитетът е приел междинна резолюция във връзка с действията на властите у нас по премахване на единствените жилища на български граждани на единственото основание, че са незаконни.

Четвъртата, само в рамките на тази година, междинна резолюция е приетата по повод преглед на действията на българските власти след осъдителни решения по делата "Йорданова и други" и "Иванова и Черкезов". Жалбоподателите в тях се оплакват, че е нарушена неприкосновеността на техния дом или техния личен и семеен живот в резултат на заповеди за отстраняване от имот или за събаряне на домовете им.

От Комитета на министрите на Съвета на Европа изразяват загриженост, че вече повече от осем години след като първото решение е влязло в сила, българските власти не са предприели законодателни мерки, за да гарантират преценка за пропорционалност от страната на административните органи и съдилищата при премахването на незаконно строителство.

Настоява се за такава преценка дори и при домакинства, които нямат права на собственост, за да не остават те на улицата без алтернатива при решение за премахване на жилището.

В междинната резолюция се призовават българските власти да променят правилата за кандидатстване за общински жилища, които в момента не позволяват на живеещи без адресна регистрация или незаконно да кандидатстват за общински жилища.

Cтъпĸaтa, ĸoятo cлeдвa cлeд пopeдицa нeизпълнeни мeждинни peзoлюции, може да бъде нaĸaзaтeлнaтa пpoцeдypa пред Съда в Страсбург.

Водещи

Най-четени