Съветът на Европа ще окаже помощ на България за Шенген 23.02 | 15:44

Торбьорн Ягланд смята, че България трябва да стане пълноправен член на Шенген

От Кремена Бедерева

"Високо оценявам ролята, която България играе в Съвета на Европа. Следващата стъпка ще бъде България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство.”

Това заяви генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд по време на изявлението си след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов днес, съобщават от правителствената информационна служба.

Той подчерта, че Съветът на Европа има решаваща роля по този въпрос.

"Мисля, че ще окажем помощ за влизане на България в Шенгенското пространство, което България заслужава. Това е една хубава и важна страна в Европа, играе активна и конструктивна роля в ЕС”, отбеляза още Ягланд.

Министър-председателят Борисов благодари на госта си за оказаната подкрепа и допълни, че това посещение дава сигнал, че България е поела по верния път.

По време на срещата двамата обсъдиха промените, които се случват в Съвета на Европа и по-конкретно – реформата в съда в Страсбург.

Ягланд информира премиера също и за преговорите между Съвета на Европа и Европейския съюз за присъединяването на ЕС към Европейската конвенция по човешките права.

Водещи

Най-четени