Съдебният процес срещу кмета на Галиче започва утре 11.04 | 16:53

Съдът отхвърли искането на Ценко Чоков делото да се върне на прокуратурата

От iNews.bg

Делото срещу обвинения в пет престъпления бивш кмет на Галиче Ценко Чоков трябва да влезе в съда утре – 12 април. Спецсъдът отказа да уважи искането на защитата му делото срещу него да бъде върнато на прокуратурата заради нарушени права. Специализираният съд заседава днес срещу кмета на село Галиче.

Той и синът му Мартин, заедно с още 6 души, бяха задържани на 26 май 2016 г. при показна акция на МВР. Срещу бившия кмет са повдигнати пет обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи, предаде Дарик.  

Адвокати поискаха днес да бъде прекратено съдебното производство и делото да се върне на прокуратурата. Според защитниците на Чоков и сина му има процесуални нарушения, които са довели до ограничаване на правото на лична защита. Сред тези нарушения адвокатите посочиха и това, че не им е предоставена възможност да се запознаят с всички материали по делото, на които се позовава прокуратурата.  

Представителят на държавното обвинение посочи срок от един месец, в който Ценко Чоков е имал време да се запознае с материалите.

Адвокат Иво Найденов, който е един от защитниците на Чоков, обаче пресметна, че не е имал месец и изчисли, че от 22 декември до 10 януари, когато е приключило предявяването според прокуратурата, са точно 11 работни дни. Иво Найденов бшее категоричен, че има нарушено право да се запознае с всички материали. 

Съдът не уважи искането на защитата и даде ход на делото. Имаше обаче защитници, които посочиха, че са служебно ангажирани с други предварително определени дела. Така реално по същество делото се очаква да започне на предварително определената за това дата на 12 април от 9.00 ч.  

Водещи

Най-четени