Съдиите искат незабавна отмяна на системата за разпределение на дела 12.12 | 15:21

Питат ВСС на какво се дължат нередностите във Софийски градски съд

От Филипа Тодева

Съюзът на съдиите у нас поиска незабавна отмяна на настоящата програма за разпределение на делата. В писмо до ВСС съдиите подчертават, че трябва да се намери оптимално временно решение на мястото на програмата "Law Choice”.

Съдиите искат и да се внесе яснота на какво се дължат нередностите в разпределението на делата в Софийския градски съд, които се превръщат в опасност за независимостта на съда и създават предпоставки и съмнения за търговия с влияние.

"Висшият съдебен съвет дължи убедително аргументирани и изчерпателни обяснения какви мерки ще предприеме за ангажиране на отговорността за накърнения престиж на съдебната власт и за създаване на действени гаранции, че съмнителните практики ще бъдат незабавно преустановени", пише в писмото на съдиите.

Като изразява подкрепата си към позицията на всички съдии, които не искат да са мълчаливи участници в продължаващото дискредитиране на съда като институция, организацията отбелязва, че има опасно разрастващото се недоверие към административното ръководство на съда.

Водещи

Най-четени