Съдиите от ВАС пишат на Радев: Искат си Чолаков за шеф 28.09 | 15:40

Президентът нито подписва указа за назначаването, нито връща процедурата във ВСС

От iNews.bg

52-ма съдии от Върховния административен съд (ВАС) са изпратили отворено писмо до президента Румен Радев в защита на избора на Георги Чолаков за техен председател. Това гласи съобщение на ВАС до медиите.

Чолаков беше избран за председател на Върховния административен съд, който контролира всички актове на властта, на 11 септември от Висшия съдебен съвет (ВСС), но държавният глава нито подписва указа за назначаването му, нито връща процедурата на съвета. Указ няма и в утрешния брой на "Държавен вестник".

В телевизионни интервюта президентът Радев няколко пъти коментира, че ако кандидатурата на Чолаков бъде одобрена и от новия състав на ВСС, който ще встъпи в мандата си на 3 октомври, той ще има по-голям авторитет. Още при избирането на наследник на сегашния шеф на съда Георги Колев, няколко членове на ВСС заявиха, че е редно новият състав да го избере. Причината е, че през следващите пет години именно новите членове на ВСС ще работят с новия шеф на ВАС, който е член на съвета по право.

В писмото до Радев върховните съдии отричат да са гласували за Чолаков под натиск. Според тях нередности в процедурата няма. "За първи път в страната се провежда процедура за избор на председател на върховен съд, с която се прилага в пълен обем съдийското самоуправление, чрез възможността пленумът на Върховния административен съд да номинира свои кандидати, и да се предостави възможността професионалист от нашите среди да бъде ръководител на съдебна институция", пише в становището, цитирано от Дневник.

Съдиите допълват, че събирането на подписи в подкрепа на процедурата за избор на председател на ВАС продължава. Миналата седмица стана известно, че във ВАС тече подписка "под строй" в подкрепа на Чолаков. Тогава пред "Дневник" сегашният шеф на съда Георги Колев заяви, че не е сред инициаторите на подписката, но би участвал в нея.

Колев открито застана зад Чолаков при избора му във ВСС. По думите му доста хора са се постарали да отидат с декларация при президента с искане да не подписва указа. Попитан за кои хора става въпрос, той каза, че визира становището на пет извънпарламентарни партии, които поискаха Радев да върне процедурата.

Чолаков беше издигнат и след това подкрепен на общото им събрание от 50 от съдиите във ВАС. Пленумът на ключовата съдебна инстанция номинира и вторият кандидат в процедурата - Соня Янкулова, която беше издигната от трима членове на ВСС, но получи получи гласовете на 22-ма от колегите си. Според юристи подлагането на гласуване е било превратно тълкуване на закона, който предписва общото събрание да излезе със становища за професионалните и нравствените качества на кандидатите, които номинира, а не с вот да избира един от тях.

Водещи

Най-четени