Съдия Светла Божкова поеме делото за несъстоятелност на КТБ 03.06 | 11:41

Институциите обжалват началната дата на фалита на банката, акционерите - цялото производство

От iNews.bg

Съдия Светла Божкова ще поеме делото за спора за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това решение са взели от Софийският апелативен съд (САС). В своята работа тя ще бъде подпомагана от двама апелативни магистрати – Ивайло Младенов и Теодора Кърстева, съобщава Econ.bg.

Припомняме, че на 28 април Софийска градска прокуратура протестира началната дата за обявяване на несъстоятелност на Корпоративна търговска банка КТБ. Тогава от Софийски градски съд (СГС) определиха това да е датата 6-и ноември 2014 г., същият ден, в който БНБ отне лиценза на банката.

Няколко дни преди това от Централната банка съобщиха , че ще обжалват датата на началото на фалита на КТБ. Обвинението, също като БНБ, поиска тя да бъде 30 септември м.г.

Денят, който се смята за начална дата на неплатежоспособност на КТБ, е от ключово значение, защото от него ще зависи кои цесии и прихващания, извършени след обявяването на банката в несъстоятелност ще бъдат смятани за законни, смятат от прокуратурата.

По същото време основният акционер във финансовата институция - "Бромак", обжалва производството по несъстоятелност. За разлика от жалбата на БНБ и на прокуратурата, които не са съгласни само с датата на неплатежоспособност на банката, акционерът и отстранените изпълнителни директори подадоха такава срещу цялото производство. 

Водещи

Най-четени