Съдия по делото "Октопод" с наказателно производство в Македония 14.03 | 10:40

Срещу Румяна Ченалова се води наказателно производство, обяви Ясен Тодоров

От Ивелина Георгиева

Срещу съдия Румяна Ченалова се води наказателно производство в Македония. Това каза председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.

По думите му, ако съдийката бъде привлечена в качеството на обвиняем, има разписана норма в Закона за съдебната власт, според която Ченалова трябва да бъде отстранена от длъжност.

Съдия Румяна Ченалова води делото "Октопод", което е с особен обществен интерес.

От две години срещу нея тече разследване в Македония затова, че през януари 2004 г., когато е била адвокат на голяма компания, е източила 2,5 милиона долара. Обстоятелствата за делото в Македония бяха установени от нашата комисия. Благодарение на действията на комисията се разбра, че има такова дело, подчерта Ясен Тодоров.

Тодоров потвърди, че е имало следствена поръчка от страна на македонските власти за разпит на Румяна Ченалова. По данните от тази поръчка етичната комисия е установила, че срещу нея има наказателно производство.

Комисията е поискала да получи пълна информация по линия на това производство и цялата официална информация е постъпила в нея, увери Тодоров. Той потвърди, че става въпрос за деянието на Ченалова от 2004 г., когато е била адвокат. Ченалова не е привличана в качеството на обвиняем до момента.

Последното, което членовете на комисията са решили, е веднага да бъдат уведомявани за всяка постъпваща информация във връзка с това наказателно производство. През 2004 г. Ченалова все пак не е била магистрат, допълни Тодоров.

Намираме се в много деликатно положение, ако предприемем някакви действия срещу нея и това производство се прекрати там, какво правим, попита той. Председателят на етичната комисия подчерта, че се чака в момента да бъдат предприети действия от страна на македонските власти.

Той предположи, че има някакъв законов срок, защото това не може да се точи с години.

Тодоров допълни, че има едно пълномощно, което е написано на машина, но как то е попаднало в кориците на делото и закрепено от вътрешната страна на един по томовете по делото никой не може да установи.

Това пълномощно не е прилагано по време на досъдебното производство, когато са извършвани процесуално-следствени действия с лицето, на чието име е пълномощното.

"Как това пълномощно попада там, на никой не е известни", констатира Тодоров.

Председателят на етичната комисия посочи още, че проверката в НАП срещу Галя Гугушева не е приключила и все още се очакват резултатите от нея.
Тодоров увери, че в зависимост от тях, че ще се прецени дали Гугушева ще бъде изслушвана в етичната комисия към ВСС.

Водещи

Най-четени