Съдията по делото срещу Йордан Лечков си направи отвод 26.11 | 13:41

Обвинението твърди, че Лечков е ощетил Сливенската община с близо 1,4 млн. лв.

От Андриян Георгиев

Съдията по делото срещу Йордан Лечков в Сливенския районен съд си направи отвод на днешното заседание, съобщиха от съда.

Мотивът на съдия Анна Димитрова е, че след първото заседание по делото на 15 октомври 2012 г., съпругът и е започнал работа в Сливенската община.

След отвода делото следва да бъде разпределено на друг съдия от Сливенския районен съд и да започне  отново. 

Според обвинението Лечков в качеството си на кмет на Сливен съзнателно е сключил неизгодни сделки по договор за ремонт на дом за стари хора и на детска градина.

Според обвинителния акт възложителят е допуснал завишени цени за строително-ремонтните работи, завишен процент на допълнителни и непредвидени строително-ремонтни работи и завишена печалба, като от това община Сливен е ощетена с 1 375 156 лева.

Ход на делото бе даден на 15 октомври, като в продължение на два дни бяха изслушани показания на свидетели и делото бе отложено. Днес трябваше да бъдат изслушани свидетели и вещи лица.

През септември 2011 г. Ямболският окръжен съд постанови 3-годишна условна присъда за бившия сливенски кмет. Бургаският апелативен съд обаче върна делото заради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и немотивиране на присъдата.

На 12 юни 2012 г. Лечков отново беше осъден от Ямболския окръжен съд на 2 години и половина условно, с 3-годишен изпитателен срок.

Съдът го призна за виновен за длъжностно престъпление и ощетяване на общинския бюджет. Съдът прие, че Лечков е предоставил недвижим имот - частна общинска собственост - бивш казармен район, за ползване от местни фирми, без да направи публичен търг или публично оповестен конкурс за сключване на договор за наем и по този начин е ощетен бюджетът на общината с над 671 000 лева.

Водещи

Най-четени