Съдът гледа делото "Белнейски" 04.04 | 09:38

Лазар Колев е единственият обвиняем и бе осъден на доживотен затвор, без право на замяна

От Кремена Бедерева

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото "Белнейски". На 6 февруари делото бе отложено заради неявяване на защитниците на единствения обвиняем за убийството на Росица и Христина от Пазарджик и осъден на доживотен затвор, без право на замяна, Лазар Колев.

Адвокат Марин Марковски депозира молба делото да бъде отложено заради здравословни причини, а синът му Димитър Марковски не се яви, тъй като бе на делото "Килърите" в Шумен, по което е защитник.

Пловдивските магистрати потвърдиха решението на пазарджишките съдии за доживотна присъда на Лазар Колев. Той е осъден да заплати на родителите на Росица и Христина обезщетение от 400 000 лева. Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Те са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.

Според Иво Найденов, адвокат на Фани и Стоимен Белнейски, защитниците на Колев "мотаят" делото.

На днешното заседание адвокат Марин Марковски отново ще пледира "невинен" и ще поиска оправдателна присъда за Колев, информира Dariknews. Адвокат Иво Найденов бе категоричен, че отново ще поддържат становището, че това е справедливата присъда за Лазар Колев.

Ще пледирам пред съдиите за оправдателна присъда или връщане на делото "Белнейски” на Пазарджишкия окръжен съд, каза Марковски. "Причините, поради които ще поискам това, са липсата на категорични доказателства за вината на Лазар Колев за жестокото убийство на двете момичета. Това е груба съдебна грешка, която Върховният касационен съд трябва да поправи", поясни адвокатът.

"Освен това съдебните заседатели в Пазарджишкия окръжен съд са над пределната за това възраст, определена в Закона за съдебната власт, която е 65 години. Пазарджишкият окръжен съд ни отказа предоставянето на такава информация, защото я определи като класифицирана", уточни още адвокатът, цитиран от Агенция "Фокус".

За съжаление, няма начин да я получим, но не е необходимо да си криминалист, за да определиш приблизителната възраст на двама от съдебните заседатели в Пазарджишкия окръжен съд. При условие, че е нарушен законът, съдът няма право да ни отказва информация за възрастта им, но го направи", коментира още Марковски.

Следователят по делото е категоричен, че Лазар сам е убил двете сестри, а вторият заподозрян е изнасилил по-малката Христина. Иво Найденов смята, че Лазар не е убил момичетата сам, а е имал "помагач".

Делото "Белнейски" е едно от най-скъпите и най-скандални дела в България. По случая има десетки свидетели, 8000 разпитани и 30 тома материали.

Водещи

Най-четени