Съдът касира изборите за общински съветници в Горна Оряховица 07.12 | 16:09

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд

От Филипа Тодева

Състав на Административен съд Велико Търново касира изборите за общински съветници в Горна Оряховица.

Съдът е приел, че допуснатите нарушения в изборния процес съществено опорочават крайния резултат, тъй като правят напълно невъзможен съдебния контрол върху него, който е наложителен, след като експертизата във всичките си варианти сочи, че е възможно да се стигне до преразпределение на мандати и само при частично обработените недействителни бюлетини.

Липсват, защото не се представят от ОИК, въпреки щателното им издирване 67, от отчетените като недействителни бюлетини. Установени са множество съществени несъответствия между протоколите на СИК и реалния брой недействителни бюлетини.

Съдът е приел за основателно оплакването на жалбоподателите, че неправилно като недействителни са отчитани действителни бюлетини.

Приел е, че неправилно ОИК-Горна Оряховица е определила общия брой действителни гласове и тяхното разпределение за партиите и коалициите, тъй като е безспорно по делото и се признава изрично и от ответната администрация, че същата, прави разпределението на мандатите, като се базира само на числовите данни от протоколите на СИК, каквито са въведени от "Информационно обслужване” АД.

Анализирайки всички събрани по делото доказателства, съдът е приел, че решението на ОИК за избиране на общински съветници в Горна Оряховица от 24.10.2011г.  е незаконосъобразно, поради което се налага отмяната му. Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.

Водещи

Най-четени