Съдът на ЕС отсече: И мъртвите имат право на отпуск 12.06 | 15:25

Неизползваните от загиналите почивни дни ще се изплащат на наследниците

От iNews.bg

Дори и мъртвите хора имат право на отпуск. Това заяви не кой да е, а Съдът на Европейските общности. 

Магистратите излязоха с решение, че дори след края на живота си работниците не губят регламентираната от закона платена почивка, информира Frankffurter Allegemeine Zeitung. Наследниците на починалия имат право на финансово обезщетение, ако той има неизползван отпуск, реши съдът в Люксембург. 

Националното законодателство и практиките в държавите членки, които позволяват отнемането на правото на почивка, след като трудовите правоотношения са били прекратени поради смърт, противоречи на нормативната уредба на ЕС. Според най-висшия съдебен орган на Общността правото на платен отпуск трябва да е основен принцип на социалната справедливост. 

Решението на магистратите идва след запитване на германски съд за починал работник. Той е бил нает през 1998 година. Поради заболяване той често бил в болничен и поради това натрупал 140,5 дни платен отпуск. След смъртта му неговата вдовица поискала неизползваните от съпруга ѝ дни да ѝ бъдат изплатени. 

Според Съда на ЕС трудещите се, които не са излизали във ваканция заради заболяване, също имат право да им бъде изплатен отпускът при напускане на съответното работно място. 

Водещи