Съдът обявява присъдите на машинистите по делото „Хитрино“ 22.01 | 09:33

Обвинението поиска да ми бъдат дадени по 20 години затвор

От iNews.bg

Произнасят присъдата по делото срещу двамата машинисти, обвинени за трагедията в Хитрино през 2016 година, предаде БГНЕС.

На 10 декември 2016 година влакова композиция с цистерни с газ дерайлира. Последва взрив. При трагичния инцидент загинаха 7 души, а десетки бяха ранени. Половината Хитрино бе разрушено.

Обвиняеми са двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак.

Във вторник от Окръжната прокуратура в Шумен поискаха наказание близко до максимума – 20 години затвор за двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков. Толкова поиска и адвокатите на пострадалите.

"Те всички са виновни – "Булмаркет”, машинистите – всички са виновни. Защо не си поемат вината”, попита Шенай Ахмедова.

От защитата на двама машинисти поискаха оправдателни присъди, тъй като няма доказване на всички обстоятелства около инцидента. Те посочиха, че състоянието на ЖП инфраструктурата в района на гарата не е било добро, както и изправността на стрелка Номер 5.

"Не винаги скоростта е причина за едно произшествие. Нашата теза е, за да се твърди, че взривът е настъпил в следствие на дерайлирането, като прично-следствен механизъм, трябва да има установена причина за възпламеняването. Защото ако тази причина се дължи на действия на други лица – причино-следствената връзка е скъсана”, каза адвокатът на Димитър Михнев – Димитър Стефанов.

Според адвоката на пострадалите Николай Димитров първопричината за настъпилия взрив е високата скорост. Оттам нататък всичко е поредица в причино-следствената връзка, каза той.

В Софийски градски съд се водят около 30 граждански дела за обезщетение на стойност няколко милиона лева.

Водещи

Най-четени