Съдът оправда ямболския кмет Георги Славов 26.10 | 12:50

Това е втора оправдателна присъда на Славов

От Андриян Георгиев

Ямболският окръжен съд оправда кмета на града Георги Славов по обвинението за присвояване на общински средства под формата на хонорар от общинския бюджет. 

Според прокуратурата хонорарът е бил в размер от 10 300 лева, средства, предназначени за проектиране на осем улици в ромската махала в Ямбол по Програма "ФАР”. Според обвинението, кметът не е посочил пределна цена на обществената поръчка. Освен това, не я е прекратил, след като комисия е установила, че нито една от фирмите, подали оферти, не отговаря на условията.

Прокурорът поиска за Славов условна присъда от година и половина с две години изпитателен срок.

Това е втора оправдателна присъда за ямболския кмет. 

По същото обвинение друг състав на Окръжния съд в Ямбол беше постановил година и половина условно за ямболския градоначалник. След обжалване, Бургаският апелативен съд върна делото за ново разглеждане, заради допуснати процесуални нарушения. Сега делото се гледа от друг съдебен състав с председател съдия Иван Иванов, който прочете оправдателната присъда за кмета на града. 

"Удовлетворен съм от присъдата. Факт е, че всяко едно дело - казвам всяко едно, защото моите станаха... и аз започнах да ги бъркам, както и вие колко са и какви. Винаги съм казвал – много усилия, хвърлени на вятъра за едни обвинения, които са абсолютно неоснователни, много обществен ресурс, хвърлен на вятъра. И вместо всеки да си гледа служебните задължения и да бъде в полза на хората за истинските проблеми ние се занимаваме с едни измислени, за които, надявам се, така както това дело е отредено от съда - така да бъде и за другите. Да приключват колкото може по-бързо”, заяви кметът Славов, след като чу решението на съда. 

Решението може да бъде протестирано в 15-дневен срок пред Бургаския апелативен съд.

Водещи

Най-четени