Съдът отказа да наложи втора мярка за задържане под стража за Брендо 01.06 | 16:16

"Кралят си е крал, а не барон", бе коментарът на адвоката му

От Кремена Бедерева

Съдът отказа да наложи втора мярка за задържане под стража за Евелин Банев - Брендо, предаде Агенция "Фокус”.

Брендо, който бе задържан при операция "Кокаинови крале”, е в ареста от 19 май 2012 г. Най-тежката мярка му бе наложена по делото срещу него, което се гледа в Софийския градски съд (СГС) за пране на пари.

Прокуратурата днес (1 юни) поиска задържане под стража и заради европейската заповед за арест, издадена за него от Италия. Градският съд обаче прецени, че няма никаква опасност Брендо да се укрие, тъй като той е в ареста и затова му наложи най-леката мярка за неотклонение – "подписка".

Съдът обаче подчерта, че ако първата мярка се промени и Брендо излезе от ареста, няма пречка Прокуратурата да поиска промяна на подписката.

По думите на адвокатът на Евелин Банев - Брендо Ина Лулчева следващата седмица трябва да се гледа делото по екстрадиция на Брендо. "В европейската заповед за арест, доколкото разбирам, се касае за някакви страхотни комбинации, които ще засенчат колумбийската мафия", заяви след днешното съдебно заседание адвокатът.

Българският съд е длъжен да разгледа европейската заповед за арест на Брендо, но може да откаже предаването му в Италия заради висящото дело у нас, обясни тя. Не мога да гадая дали това ще стане така, но с оглед на активността на изпълнителната власт по това дело, ще използват възможността да разрешат предаването, защото в крайна сметка трябва да се отговори на обществените очаквания, пък да видим какво ще стане в Италия, допълни Лулчева и припомни, че има случаи на много хора, които сме екстрадирали.

Те стоят там и нищо в крайна сметка не се случва – те обикновено или не са осъждани, или твърде дълго стоят в арестите, каза тя.

По отношение на документа, за който вътрешният министър Цветан Цветанов твърди, че е намерен в Брендо, Ина Лулчева коментира, че за нея е необяснимо присъствието на подобен документ в колата му. "Крайно неубедително изглежда един човек да носи секретен доклад в колата си, пътувайки някъде из страната с намерение, както се твърди – да пресече границата, която обаче не е пресякъл”, подчерта Лулчева.

На въпрос дали Банев е наркобарон: "Вижте сега, министър Цветанов каза, че е крал, няма да ни сваляте до барони, сега моля ви се, кралят си е крал”. Лулчева се изненада от това, че обвиненията в Италия срещу клиента й са от 2007 г., както пише в някои български медии. Тя подчерта, че по това време Брендо е бил задържан в България.

Същевременно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че в момента у нас няма наследник на Брендо. По думите му трябва да минат години, за да може да се утвърди фигура на неговото ниво.

Той добави, че всички представители на организираната престъпност имат основания да се притесняват. Много от българските престъпници смятат, че когато са тук, са си в техния оазис, но в службите почти всичко се знае, заяви Цветанов. Правителството в момента работи, за да не се създават нови представители на организираната престъпност като тези, които са укрепнали през годините на прехода с подкрепата на политическата класа, посочи министърът.

Освен това, вътрешният министър съобщи, че тече операция за задържането на хора, които се занимават сериозно с наркоразпространение.

"Съвместно с Върховна касационна прокуратура (ВКП) се извършва задържането на лицата, които ще бъдат приведени за 24-часова мярка, а впоследствие прокуратурата на база това, което се събира и с което разполагаме, ще предприеме следващи мерки”, каза Цветанов.

"Това, което сме имали като информация, която е намерена в Брендо, е предадена на прокуратурата и тя е образувала производство срещу неизвестен извършител. Колегите концентрират усилията си във всички оперативни предположения за поръчките за извършване на убийствата през последните години. Част от тях са свързани с нерешени финансови взаимоотношения и противоречията, които е имало с лица, работили с Брендо”, каза министърът.

Водещи

Най-четени