Съдът отказа да пусне още един „килър“ предсрочно 22.08 | 17:14

СГС остави зад решетките Янко Попов, няма доказателства, че се е поправил

От iNews.bg

Софийски градски съд (СГС) остави без уважение молбата на Янко Попов от Килърите за условно предсрочно освобождаване, предаде репортер на БГНЕС. Попов е излежал повече от половината от 10-годишната си присъда. Според съда към момента няма достатъчно доказателства, че се е поправил.

БГНЕС припомня, че на 2.12.2017 стана ясно, че най-тежкото възможно наказание по действащия Наказателен кодекс (НК) – доживотен затвор без право на замяна – получиха окончателно трима от групата "Килърите". Това е второ решение на ВКС по "Килърите". Преди делото бе върнато заради нарушеното право на защита на Петър Стоянов. Съдът е потвърдил наказанията, наложени от Апелативния съд във Варна на Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца през месец май 2016 г. Тримата са осъдени за убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов, извършено на 25 март 2009 г. и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, извършено на 3 юли 2009 г.

Решението тогава не бе качено на сайта на ВКС заради законовата забрана. За да се ограничи възможността окончателно осъдени лица да се укрият от правосъдието, депутатите засекретиха решенията на финалната съдебна инстанция, за да може безпроблемно присъдата да се приведе в изпълнение. Такава опасност за Стоянов, Валев и Костов няма, защото от задържането си през есента на 2010 година, те са под стража в три различни затвора, уточни БНР и припомни, че друг член на групата - Янко Попов-Туцо получи 10 години затвор.

Разследването срещу групата "Килърите" бе едно от знаковите в периода, в който вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Прокурор по делото "Килърите" бе настоящият ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова – през 2010 година ръководител на Шуменската окръжна прокуратура.

Водещи

Най-четени