Съдът постанови - Славчо Кържев е виновен 18.05 | 11:43

Присъдата е заради нарушение на служебни задължения

От Кремена Бедерева

Софийски градски съд призна за виновен Славчо Кържев по обвинението, че като ръководител на Софийската районна прокуратура през 2002 г. е склонил прокурора Петьо Петров да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването като върне на Петър Милев веществено доказателство – лек автомобил.

Колата е марка Опел Вектра и е била със спорна собственост. Обвинението за престъплението е по член 289 от НК. По това обвинение Кържев получи една година условно лишаване от свобода и тригодишен изпитателен срок, допълва Агенция "Фокус”.

Кържев бе оправдан по другото обвинение – че през 2004 г. в качеството му на длъжностно лице – районен прокурор, е превишил властта и правата си, като е убеждавал Георги Стоянов да намали общата сума по договори с фирмата "Вектор АВ”, с цел да набави облага за собствениците на дружеството.

Бившият районен прокурор на София беше осъден да плати разноските по делото в размер на близо 600 лв. Присъдата може да бъде обжалване пред Апелативния съд.

Присъдата изцяло съвпада с моето вътрешно убеждение, заяви прокурорът по делото. Тя отбеляза, че не вижда основание за протестиране на присъдата.

Запитана доколко това ще възпре превантивно и на други магистрати да не въздействат на други подчинени тя коментира: "Присъдата говори сама по себе си. Последва едно условно наказание, което не е никак малко – една година лишаване от свобода."

 

 

Водещи

Най-четени