Съдът решава ще останат ли в ареста задържаните в столичния квартал "Орландовци" 16.06 | 08:57

Жителите на квартала организират тази вечер пореден протест срещу ромската престъпност

От iNews.bg

Софийският районен съд (СРС) ще решава да остави ли за постоянно в ареста четиримата задържани, заради сблъсъците между българи и роми в столичния квартал Орландовци в събота вечерта. Те са обвинени в нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Повече от 40 души бяха прибрани от полицията в неделя и понеделник, след специализирана акция. От тях за четирима има достатъчно доказателства, че са преки участници в безредиците.

Пред Софийския районен съд днес ще застанат двама братя - 19-годишният Жони и 22-годишният Асен Коцеви. По-малкият брат има стара присъда за кражба и грабеж като непълнолетен. Те бяха първите разпознати по кадри и свидетелски разкази като участвали в мелето в парка Орландовци, отключено от спор за силна музика.

 

След тях в ареста бяха прибрани 25-годишният Георги Коцев и 17-годишният Даниел Колев. На Даниел е била направена психиатрична експертиза, за да се установи осъзнава ли действията си, което е важно за преценката - може ли и за него да се иска постоянен арест, както за останалите трима пълнолетни задържани.

Проверява се дали четиримата имат отношение и към продължението на конфликта в неделя срещу понеделник, казаха от прокуратурата, откъде оставиха отворен списъка на потенциалните обвиняеми, заради продължаващите процесуално-следствени действия, а заради нестихващото напрежение в Орландовци.

На този етап, на въпроса за евентуална външна интервенция в поредния етнически сблъсък, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговаря отрицателно:

Всичко онова, което е предмет на разследването, ще бъде проверено - какви са мотивите, какви са целите на деянието, дали се цели причиняване на телесни повреди на конкретни лица, дели тези деяния са свързани с хулигански или с лични мотиви. Няма данни - нито за политически партии, нито за фенклубове, не става въпрос за футболни хулигани, поне такива данни по делото няма.

През последната нощ на протеста в "Орландовци", на който беше направен опит за разкъсване на полицейския кордон от провокатори, са арестувани 25 души. Това съобщи пред bTV главният секретар на МВР Георги Костов.

Полицейската блокада в района остава в сила. Тя ще падне когато падне напрежението - не трябва да допускаме ескалация, заяви Костов. Имаше агресивни действия и намерения за саморазправа на протестиращите с ромите. А в нощта в неделя срещу понеделник тези действия бяха и от двете страни и ако полицията не взема адекватни мерки, може да се стигне до непредсказуем край, допълни той.

 Снощи са установени 34 нарушители, 9 от тях са били санкционирани на място.

 

25-те задържани са отведени във Второ районно управление на полицията. 20 са административно санкционирани за неизпълнение на полицейско разпореждане. Петима са в ареста, те са криминално проявени и действията им ще бъдат докладвани в Софийската районна прокуратура, каза главен секретар Костов.

8 от нарушителите живеят в "Орландовци", а останалите са от други квартали на София.

Жителите на квартала организират тази вечер пореден протест срещу ромската престъпност.

 

 

Водещи

Най-четени