Създава се Национален щаб, който ще следи събитията в Украйна 04.03 | 19:27

Съществува опасност от възникване на засилен миграционен натиск

От Мая Александрова

"Ще създадем Национален щаб, който ще бъде отговорен да наблюдава процесите в Украйна и да планира мерки, които да минимизират вредните въздействия спрямо". Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседание на Съветът по сигурността към Министерски съвет.

Йовчев посочи, че щабът ще бъде създаден още утре с негова заповед.

Икономическите заплахи с нарушаването на доставките на газ са основните притеснения на правителството след усложняване на ситуацията в Киев. Очаква се заради кризата да има евентуално временно затрудняване на доставките за "Нефтохим", а докладите сочат, че може да има рискове и за юридически лица заради техни партньори в Украйна. Доставката на отработено ядрено гориво също е сред притесненията на българското правителство.

"Присъстваха представители на Министерство на икономиката и енергетиката. Бяха обсъдени всички аспекти на възникналата криза в Украйна, сценариите за нейното развитие, беше направен анализ на алтернативите. Очертават се няколко основни заплахи и рискове за сигурността на България”, посочи Йовчев.

"Съществува опасност от възникване на засилен миграционен натиск по отношение на България. Това е възможността от възникване на въоръжен конфликт между Украйна и Русия и в резултат на това част от пребиваващото население в Украйна – около 250 000 - 300 000 българи там да потърсят път към България. Рискове има от задълбочаване на ксенофобски настроения в Украйна”, заяви Цветлин Йовчев.

По думите му има и рискове, свързани с възможност от трайно влошаване на отношенията Русия – ЕС.

"При едно такова развитие за някои от големите инфраструктурни проекти като "Южен поток” рискува да се затрудни тяхната реализация”, посочи вътрешният министър, цитиран от агенция "Фокус".

Правителството ще прегледа плановете, които са свързани и с евентуална защита при възникване и промяна на радиационната обстановка в Украйна.

"Тук не трябва да пренебрегваме, макар и малко вероятни, но съществуващи рискове от нарушаване на нормалното функциониране на 4 ядрени централи, които са на територията на Украйна, с 15 реактора, както предвид възможностите от възникване на въоръжен конфликт, така и предвид диверсии или пък в резултат на тежката икономическа криза в Украйна”, заяви Йовчев.

"Въпреки че не съществуват преки рискове към момента, ще направим всичко възможно да прегледаме плановете и готовността за действие при такава ситуация. Ще направим допълнително усилване и мерки, свързани със засилен контрол по границите предвид това, че ситуацията в Украйна предразполага и в момента по-малък контрол върху организирани престъпни групи, а също така и по-големи възможности за сдобиване с оръжие, взривни материали и други. Ще засилим контрола по нашите граници”, подчерта вицепремиерът.

"Това са мерките, които планираме да предприемем в момента. Създали сме всички необходими условия да следим обстановката, промените в нея и да предприемем всичко необходимо, така че да гарантираме сигурността на България”, уточни Цветлин Йовчев.

Водещи

Най-четени