Съзряха връзка между разследващите и собственика на мината в Горни Лом 17.10 | 11:59

Прокуратурата ще се довери на международни експерти

От Теодора Кокаланова

Прокуратурата ще търси помощта на международни експерти при разследването на взрива в Горни Лом. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Той поясни, че тази стъпка се налага, защото българските специалисти, които биха могли да се занимаят с това, в известна степен са професионално свързани със собственика на мината Валери Митков.

Той е ръководител на катедра във Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложкия университет и именно поради това се смята, че има обвързаност с експертите, които разбират от взривове. 

"За експерти не може да бъдат назначени хора, които са обучавани от Митков или са получили правоспособност с негова санкция", уточни Цацаров. От кои страни ще бъдат привлечени международните експерти, все още не е ясно.

По думите на Цацаров те ще са с познания в областта на взривните работи и такива, които познават устройството на 4-те типа мини, използвани от държави от НАТО, както и от времето на Студената война. Заедно с чужденците ще работят и експерти от армията.

"16 000 листа са доказателствата, които прокуратурата е иззела и в които става дума за разрешение на "Видекс" АД от службата за контрол по общоопасните средства. Версията за терористичен акт и диверсия е отхвърлена, по-скоро е престъпна небрежност", посочи Цацаров.

Той уточни, че когато капацитетът на преработка на мините е далеч по-нисък от темпа на тяхната доставка, саботираш собствената си безопасност и тази на хората, които работят там – на три смени, предаде БТА.  

Водещи