Съмнения за 4-то огнище на шап 15.02 | 12:22

Резултатите ще излязат днес след 15 часа

От Елена Коцева

Има съмнение за разпространение на шап при животни в с. Стефан Караджово, община Болярово, обл. Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Клинични признаци на заболяването са установени вчера при рутинни прегледи на около 15 едри преживни животни. Животното, което е показало клинични признаци на шап, е собственост на един стопанин, отглеждащ крави и телета.

Взети са кръвни проби, които са изпратени за изследване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Очаква се резултатите да бъдат готови днес след 15.00 часа.

Докато станат известни резултатите от кръвните проби за шап в с. Стефан Караджово, община Болярово, ветеринари преглеждат всички животни и преграждат изходите на населеното място.

iNews припомня, че в Бургаско вече в две села бяха умъртвени всички животни заради наличие на заразата в кръвните проби. Село Кости, Резово и Граматиково са под тримесечна карантина заради открития вирус.

Област Бургас и околните области са с режим за придвижване на животни и забрана за пазари на открито.

Министерски съвет отпусна близо 1.5 милиона лева допълнително на НВМС за справяне с последствията от болестта шап в Югоизточна България.

Водещи

Най-четени