Съмнения за шап в още три села 24.03 | 16:04

Днес беше потвърден шап в с. Граничар

От Елена Коцева

Днес са възникнали съмнения за заразен добитък в още три населени места в община Средец, област Бургас.

Това съобщи областният управител Константин Гребенаров, цитиран от БТА. Той изрази надежда пробите да бъдат отрицателни, както се е случвало неведнъж до този момент.

Преди няколко дни местни жители са чули изстрели, вероятно на ловци, от турска страна. Това може да е подплашило дивите животни на наша територия и може би така се е пренесла заразата.

Местният директор на агенцията по безопасност на храните д-р Димитър Германов каза, че съмнения за заболели животни от шап имало почти всеки ден. Част от тях се потвърждавали, а други - не.

Той добави, че и днес се правят проби в селища около Кирово, но не пожела да коментира къде точно.

Областният управител Константин Гребенаров продължава да настояват да се направят ограждения по турската ни граница.

Преди дни във ферма край село Кирово в същата община бяха умъртвени 143 животни. Предстои унищожаване на други 130 говеда от близкото село Граничар, където вчера бе открит шап.

България ще иска от Турция реципрочни на нашите мерки срещу шап, увери от своя страна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод новото огнище на заразата в с. Граничар.

iNews припомня, че в началото на годината шап бе открит в погранични села до турската граница. Тогава бяха предприето ограничителни мерки и бяха умъртвени животните в селата Кости, Граматиково и Резово.

Ограничителните мерки бяха снети в началото на март месец. 

 

Водещи