Съмнителна ли е външната оценка за изборите? 25.05 | 12:21

Наблюдателите на ОССЕ не видели истинските нарушения по време на изборния ден

От Елена Кирилова

Наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не са видели истинските нарушения на изборите у нас, а оценките, които са поставили за провеждането им, не са реални, заяви в ефира на bTV преводачът Анна Стоева.

Тя имаше задачата да прекара изборния ден заедно с наблюдателите.

По думите й те са били средно по 30 минути във всяка една от десетте секции, които са посетили. Минавали "като на парад” и им било предлагано кафе, но за толкова малко време е нямало как да видят истинските нередности, които са се случвали, твърди Стоева.

По време на посещенията в една от секциите имало много по-голям брой наблюдатели от допустимото, но представителите на ОССЕ заявили, че колкото повече наблюдатели има, толкова по-демократично протичат изборите.

Според Стоева тази реакция се дължи на факта, че експертите искрено вярвали в думите си и били неподготвени за българската реалност. Те са предимно току-що завършили своето образование младежи или хора, които са към края на кариерата си.

"Тези, които отиват на мисия за пръв път, искат да свършат работата. За тези със 7-8 наблюдения в страни като Виетнам и Сиера Леоне България е скучна,” обясни още преводачката.

В доклада на ОССЕ експертите са посочили, че основният проблем в България се корени в купуването на гласове, а това е навредило значително на атмосферата на изборите.

Стоева е категорична, че за нея този метод не може да даде реални резултати, на каквито се осланя документът. Преводачката смята, че практиките на наблюдателите са несигурни.

По време на обиколката експертите обяснили, че докладът вече е готов, а единственото, което трябвало да се направи, е да се намерят необходимите епитети за българските избори. В движение се стигнало до решението за "хармонични, аполитични и професионални”.

Водещи

Най-четени