Сърбия ще ни връща мигранти? 21.02 | 11:44

Властите в Белград ще приемат бежанци само от Македония, останалите ще ги връщат в страната, от която са дошли

От iNews.bg

Сърбия може да започне да връща мигранти в България. Това става ясно от изявленията на официален Белград. От утре сръбските власти ще допускат в страната им да влизат бежанци единствено от Македония. Всички останали ще се смятат за нелегални имигранти и ще бъдат връщани в държавата, от която са влезли в Сърбия. Такова предупреждение отправиха изпълняващият длъжността директор на полицията на Сърбия Владимир Ребич и началникът на Граничната полиция в Министерството на вътрешните работи Миленко Божович, съобщи БГНЕС.

Така, от следващата седмица на България може да й се наложи да приема обратно бежанци от Сърбия, ако те са попаднали там пресичайки общата ни граница. В тази връзка сърбите отправиха препоръка към нашите власти да затегнат контрола на границите с Гърция и Турция, за да не се стига до появата на нов маршрут. Според Владимир Рабич, който вчера участва на съвместна среща на българската и сръбската гранична полиция, единственият легален маршрут за преминаване на бежанци през Балканите остава този през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Словения и след това те могат да достигнат до Австрия или до Германия. Всички останали мигранти ще бъдат считани за нелегални от сръбските власти.

Рабич предупреди, че Сърбия ще увеличи значително действията си за предотвратяване на нелегалното влизане на мигранти по сръбско-българската граница. Препоръча това да направят и нашите власти, но това да се отнася и за южните ни граници. Според думите му на единствения легален за Сърбия граничен пункт, през който ще се допускат бежанци – "Прешево”, ще се регистрират абсолютно всички мигранти, които искат да преминат от Македония и ще се прави подбор. Предвид това е напълно възможно да се появи нов нелегален маршрут през България, предупреждава Рабич.

"Искахме да запознаем българските колеги с новите процедури, които включват и съвместни проверки на мигрантите на гръцко-македонската граница, както и да ги призовем да увеличат контрола на своите южни граници с Гърция и Турция. По този начин да спрат нелегалното влизане на мигранти и появата на евентуално нов маршрут през България", каза още шефът на сръбската полиция.

Водещи

Най-четени