Сърница – най-новата община в България? 13.03 | 14:52

Остава само решение на правителството това да стане факт

От Цанка Донкова

След 17 години чакане най-сетне Сърница ще стане ще се отдели от Велинград и ще стане самостоятелна община, съобщава TV7.

Областният управител на Пазарджик Иван Йорданов е дал положително становище на искането на кмета за отделянето на града и две съседни села – Медени поляни и Побит камък. В момента те са част от община Велинград.

Населението на трите населени места е общо 5200 души. Един от основните аргументи да се отделят в самостоятелна община е голямото разстояние до сегашния общински център.

Реформата ще даде възможност за по-добро административно обслужване на гражданите и по-качествено решаване на проблемите им. Още през 1997 е подадена молба за административно-териториалната промяна. Развитие обаче има чак сега.

По думите на Йорданов са изпълнени голяма част от изискванията за създаване на нова община, поставени от Закона за административно-териториалното устройство.

Становището на областния управител е изпратено до Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и кметовете на община Велинград и Сърница.

Иван Йорданов обясни, че окончателното решение се взема от Министерски съвет, но законът не е определил краен срок за това.

Водещи