Със 72 млн. лв. бизнесът ще подобрява условията на труд 23.10 | 14:56

По-голяма част от евросредствата ще отидат при малки и средни предприятия

От Елена Кирилова

Тази година за първи път българските компании могат да кандидатстват по Оперативна програма "Човешки ресурси”, с проекти за подобряване условията на труд.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на откриването на националната конференция "Здравословни работни места. Да работим заедно за превенция на риска!”, организирана в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа - 2012”.

Общата сума, която ще бъде отпусната на българските фирми за подобряване условията на труд, е 72 млн. лева. За средните предприятия тази помощ е безвъзмездна, докато за големите тя е в размер около 20%, уточни Стойчо Симов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По думите на Младенов тази практика ще се запази и в периода 2014-2020 г., когато също ще бъдат заложени средства за подобряване условията на труд и ще се отпуска безвъзмездна помощ на предприятията.

Според Стойчо Симов повишаването на техническото и технологичното равнище на производството е гаранция за намаляването на травматизацията. Той подчерта, че броят на средните предприятия у нас е много по-голям, докато големите фирми с над 250 работни места в България са едва 750 на брой.

Ето защо проектите са насочени към малките и средни фирми, които в много по-голяма степен се нуждаят от помощ и сега могат да я получат. Срокът за кандидатстване е до 26 ноември тази година.

Над 85% от предприятията осигуряват необходимото профилактично и медицинско подпомагане на работниците, заяви Симов. Според Тотю Младенов расте броят на предприятията, в които добрите практики по отношение осигуряване на здравословни условия на труд зачестяват.

Симов съобщи, че само за 2010 г. има повече от 1 млрд. човекочаса загуба на работно време, което означава непроизведен допълнителен БВП.

По думите на Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, намаляването на броя на трудовите злополуки и заболявания е единна цел на Европейския съюз. Ето защо безопасността и здравето при работа е един от приоритетите на Министерството на труда и социалната политика.

Поради този факт се работи в посока поставяне на равенство между достойния труд и безопасния труд.

Немалка част от българските предприятия са заплашени от затваряне, тъй като не отговарят на екологичните изисквания на Европейския съюз, ето защо КНСБ и правителството са изготвили пакет от мерки, които да насърчат осигуряването на благосъстоянието при работа.

Предвижда се повишаване на културата за предпазване на работещите и развитие на системата за превенция  посредством усъвършенстване на законодателството, обучение и образование, социален диалог, партньорства между всички участници в трудовия процес и други. Към всичко това трябва да има и по-сериозен контрол на спазването на трудовото законодателство в страната.

Водещи

Най-четени