Съставени са 20 акта заради неизправност на ученически автобуси 29.04 | 13:53

Над 1200 ученически превоза са проверени от 1 до 17 април

От Мая Александрова

Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" проведе специализирана проверка за техническата изправност на автобусите, които се използват за превоз на деца и ученици. Проверката е по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

В периода от 1 до 17 април инспекторите на агенцията са проверили 1228 автобуса, 1126 водачи и А

са съставили 20 акта, като един е за липса на технически преглед, а друг за износени гуми. Проверяващите са установили и нарушения, свързани с липса на удостоверение за допълнителен преглед на оборудването, водач без карта за допълнителна квалификация, тахографи непредоставени за периодична метрологична заверка, без табела с надпис "Внимание деца", счупено огледало и неработещи аварийни светлини, съобщават от пресцентъра на транспортното министерство.

За по-голяма ефективност проверките са извършени и във фирмите-превозвачи, като е инспектирана организацията за извършване на предпътните технически и медицински прегледи, както и правоспособността, възрастта, стажа на водачите и допуснатите от тях нарушения.

ИА "Автомобилна администрация" продължава със засиления контрол на превозите на пътници с автобуси и таксита, предвид предстоящите празници, с цел безопасното и безпроблемно придвижване на хората.

В дните 30 април и 6 май инспекторите ще бъдат съсредоточени на местата, където се очаква най-голям брой пътници, като големи автогари, жп гари и други.

Водещи

Най-четени