Сътрудничим си с Израел в сферата на сигурността 12.11 | 12:06

Регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации ще създаде Израел у нас

От Елица Елефтерова

Върху стратегическия характер на двустранните отношения между България и Израел се обединиха вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев и министърът на външните работи на Израел Авигдор Либерман при посещението на Йовчев в Израел.

Двамата министри са потвърдили готовността си да работят за формирането на Регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации.

Министрите оцениха планираната за първата половина на 2014 г. трета междуправителствена среща като възможност за нов импулс за по-нататъшното развитие на политическите отношения след успешните две междуправителствени заседания през 2011 и 2012 година.

Изключително важен приоритет на двустранното сътрудничество е сферата на сигурността. Министър Йовчев благодари на израелската страна за проактивното взаимодействие при разследването на атентата в Бургас, съобщава в. "Стандарт”.

Министър Либерман подкрепи необходимостта от изграждане на капацитет в борбата срещу тероризма, управлението при кризи, противодействието на организираната престъпност, заявявайки готовност и ангажираност да окаже политическа и експертно-техническа подкрепа във връзка със засиления миграционен натиск към територията на България.

Друга важна тема, по която двамата министри постигнаха съгласие, е да работят съвместно и ангажирано в борбата срещу ксенофобията и антисемитизма.

По време на срещата бе дадена висока оценка за развитието на няколко икономически направления на двустранното сътрудничество като селско стопанство, иновации и технологии, управление на водните ресурси и други.

Министър Йовчев отправи покана към министър Либерман за официално посещение в България, която израелският външен министър прие.

Водещи

Най-четени