Съюзът на съдиите иска Борисов да обясни изказванията на Янев 21.01 | 10:16

Настояват премиера да принуди съветника си да каже кой е изпратил SMS-a 

От iNews.bg

Съюзът на съдиите иска от Бойко Борисов да вземе отношение във връзка с изказванията на съветника си Яне Янев. В отворено писмо до премиера те настояват той да предприеме и необходимите действия, за да стане ясно кой е подателят на SMS-а, който предизвика серия от скандали през последните няколко дни, съобщава БГНЕС.

"Повод за настоящото ни писмо е вчерашното ви изявление, в което декларирате като своя принципна позиция ненамесата от страна на изпълнителната власт в дейността на органите на съдебната власт. В последните дни е налице ситуация, която видимо създава впечатление за недопустима такава намеса, изразяваща се в активни действия на Яне Янев, легитимиращ се в своите изяви именно като ваш съветник. Тези действия включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд, към ръководството на Софийски градски съд (СГС), разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС, твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали и данни за извършвани нарушения във функционирането на съдебната власт. Може би не е нужно изрично да напомняме, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на ваши съветници в такива дейности, а действащото законодателство повелява, в случаи на сезиране на лица от изпълнителната власт със сигнали за неправомерни дейности на представители на съдебната власт, незабавно предаване на съответните материали не на медиите, а на органите, компетентни да извършат необходимите проверки – Висшия съдебен съвет или Инспектората към него”, се казва в отвореното писмо.

"Тъй като тези активности на Яне Янев остават извън вниманието на заетия с други задачи ВСС, на който е възложено от закона да отстоява независимостта на съдебната власт, се обръщаме към вас и ви приканваме да изразите отношението си към описаните действия на вашия съветник, като или потвърдите, че те са съгласувани с вас или се разграничите, като вземете необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност”, настояват съдиите.

"В смисъла на изложеното дотук ви призоваваме и да направите необходимото вашият съветник господин Янев да направи публично достояние източника на текстовото съобщение за случващото се на заседанието на ВСС на 14.01.2016 г., което съобщение впоследствие, по негови твърдения, той е препратил на вас. Само по такъв начин би се установило съобразена ли е била с принципите на разделението на властите осъществяваната комуникация от господин Яне Янев с лице, работещо във ВСС и какви са били съображенията на участниците в тази комуникация да ангажират и вас в нея” се казва още в писмото на Съюза на съдиите. 

Водещи

Най-четени