Съюзът на юристите: Правосъдният министър може да иска отстраняване на гл. прокурор 01.11 | 14:30

В становището им е записано, че както главният прокурор, така и председателите на върховните съдилища са действащи магистрати и следователно министърът може да иска освобождаването им от длъжност

От iNews.bg

Съюзът на юристите отхвърля тезата, застъпена през лятото от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), че министърът на правосъдието няма право да предлага предсрочното освобождаване на т. нар. трима големи в съдебната власт, пише Lex.Bg.

Министърът на правосъдието може да иска отстраняване на главния прокурор от поста му. Това е записано в становище на Съюза на юристите в България. То е депозирано по дело пред Конституционния съд (КС), образувано по искане на бившия правосъден министър Янаки Стоилов.

Както е известно, доскорошният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов внесе във ВСС искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. С 12 на 8 гласа обаче то беше прието от съдебния съвет за недопустимо и не беше разгледано по същество. Мнозинството от членовете на ВСС застъпи тезата, че министърът няма процесуална легитимация да прави такова искане.

Съюзът на юристите обаче е на обратното мнение. В становището им е записано, че както главният прокурор, така и председателите на върховните съдилища са действащи магистрати и следователно министърът може да иска освобождаването им от длъжност.

Водещи

Най-четени